Baktériumok, Vírusok, Gombák ellen
Nyomtatás

Szalmonellafertőzés - Módszerek a megelőzésre és a tünetek kezelésére

Kasa Henrietta
Találatok: 835

Hogyan ne keserítse meg az ünnepi hangulatot a szalmonellafertőzés? A következő tippek betartásával megelőzhető a karácsonyi katasztrófa.

Karácsonyi baromfisült. Szalmonellafertőzés - Módszerek a megelőzésre és a tünetek kezelésére

Mi az a szalmonellafertőzés?

A szalmonellafertőzés kialakulását legtöbbször a szalmonellabaktériumokkal fertőzött nyers, rosszul főzött, illetve helytelenül tárolt húsok, kagylók vagy tojás fogyasztása okozza. A szalmonellabaktériumok számos állat, köztük emlősök, madarak és hüllők bélrendszerében is megtalálhatók, így a fertőzés nem csak a fertőzött ételek elfogyasztásával, hanem a baktériumokat tartalmazó ürülék megérintésével, vagy véletlenszerű bevitelével is terjedhet. A szalmonellabaktériumok ezen felül az ivóvizet is megfertőzhetik, például ha az érintkezésbe kerül a baktériumokat tartalmazó széklettel. Ez történhet az élelmiszerek termesztése, betakarítása, feldolgozása vagy kezelése során is.


Kik vannak fokozott kockázatnak kitéve?

A szalmonellabaktériumokkal bárki megfertőződhet, ám egyesek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint mások. Gyermekeknél, időskorúaknál, illetve legyengült immunrendszerűeknél jelentősen nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a fertőzés az alábbiak következtében:

Mik a szalmonella legjellemzőbb tünetei?

A szalmonellafertőzés tünetei az azt okozó baktérium típusától függően, valamint személyenként változhatnak, azonban a betegek jellemzően a következőket tapasztalják:  

A fenti tünetek általában a baktériumokkal való érintkezést, vagy az azokkal szennyezett ételek elfogyasztását követő 12-72 órán belül jelentkeznek, és akár több napig is fennállhatnak.

Mit tehetünk a fertőzés megelőzésének érdekében?

A szalmonellafertőzés megelőzéséhez kulcsfontosságú a személyes higiéniára való fokozott figyelem, illetve néhány alapvető szabály betartása az ételek tárolását, előkészítését, valamint a táplálkozást illetően. Az alábbi lépések betartásával magunkat és másokat is megvédhetjük a fertőzéstől:

Hogyan kezelhetjük a szalmonella tüneteit?

A szalmonellafertőzés tüneteinek otthoni kezelésére számos természetes módszert bevethetünk. Ezek közé tartoznak a következők:

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17146467/

​​https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK555892/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK8435/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4045285/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10594976/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK547698/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16102249/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK499877/

Fotó: Cottonbro Studio

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.