Graves-Basedow-kór – okok, tünetek, kezelési lehetőségek

A pajzsmirigyhormonok fokozott termelése olyan autoimmunbetegséget is jelezhet mint a Graves-Basedow-kór. Nézzük mit kell tudnunk erről a betegségről!

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész testünkre hatással vannak. Részt vesznek a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, a vérnyomás szabályozásában, valamint a gyomor és a bél működésében. A túlzott pajzsmirigyhormon termelődése megnöveli az olyan autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát mint például a Graves-Basedow-kór. 

 A pajzsmirigy túlműködés tünetei a következők lehetnek:

  • szapora szívverés
  • koncentrációs problémák
  • ingerlékenység
  • álmatlanság
  • indokolatlan fogyás
  • menstruációs zavar

A pajzsmirigy túlműködés hátterében állhat például pajzsmirigy gyulladás, esetleg a szervezetben található jód megnövekedett szintje, de bizonyos esetekben egy autoimmun betegség, a Graves-Basedow-kór is lehet a kiváltó ok. Ez a betegség a szakemberek szerint elsősorban a 20-40 év között nőket érinti, kialakulásáért a stressz, a dohányzás, a túlzott lelki megterhelés, illetve genetikai tényezők tehetők felelőssé.

A Graves-Basedow-kór tünetei a következők lehetnek:

  • szemgolyó mögötti izomszövetek duzzanata, emiatt úgy tűnik, mintha kidülledne a szemgolyó
  • pajzsmirigy megnagyobbodása
  • felgyorsult szívfrekvencia, néhány esetben ritmuszavar
  • magas vérnyomás
  • megnövekedett testhőmérséklet
  • többszöri, lágyabb székletürítés
  • idegesség, nyugtalanság, alvászavar
  • izomgyengeség
  • menstruációs zavar
  • extrém fogyás, annak ellenére, hogy étkezési szokásainkon nem változtattunk
  • törékeny csontok, csontritkulás

A Graves-Basedow-kór kezelési módjai közé tartozik a gyógyszeres kezelés, valamint a beteg pajzsmirigy részleges eltávolítása, de a szakemberek szerint az étrendnek is nagy szerepe van a gyógyulásban, illetve a tünetek enyhítésében. 

Az alábbiakban összegyűjtöttem azokat az ajánlott és kerülendő ételeket, amelyeket a Graves-Basedow-kór esetén érdemes fogyasztani, illetve elkerülni, ugyanis a szakemberek úgy látják, hogy egyes ételek akár súlyosbíthatják is a tüneteket. 

Kerülendő ételek Graves-Basedow-kór esetén

A legtöbb betegség esetén, így a Graves-Basedow-kór esetén is, érdemes táplálkozási naplót vezetni. Ez azt jelenti, hogy minden nap felírjuk, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztottunk, illetve mellé írjuk, hogy éreztük magunkat, milyen volt az anyagcserénk, illetve hogyan változtak a betegségünk tünetei. Így egy idő után szépen kirajzolódik majd azoknak az ételcsoportoknak a köre, amelyek problémát okoznak a számunkra.

A szakemberek szerint ennél a betegségnél érdemes elkerülni a glutént, mert a pajzsmirigybetegségben szenvedőknél magasabb a cöliákia előfordulási gyakorisága. Emiatt próbáljuk meg kiiktatni a búzát tartalmazó termékeket, beleértve a rozst, az árpát, a malátát és a sörélesztőt. 


Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű jód bevitelére. Annak megállapításában, hogy kinek pontosan mennyi jódra van szüksége, a kezelőorvos tud segíteni. Természetes jódforrások közé tartoznak például a tenger gyümölcsei, a hínár és más tengeri zöldségek. Ezek fogyasztásával legyünk óvatosak, mindig kérjük ki a kezelőorvosunk tanácsát. 

Szakemberek szerint ugyancsak kerülendők Graves-Basedow-kór esetén a húsok és más állati termékek, ugyanis kutatások során megfigyelték, hogy akik szinte alig vagy egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű terméket, azok körében gyengébbek a tünetek, illetve alacsonyabb a kór kialakulásának kockázata is.

Ajánlott ételek Graves-Basedow-kór esetére

Vannak olyan tápanyagok, amelyek jótékony hatásúak lehetnek a Graves-Basedow-kór esetén. Ilyen például a kalciumban gazdag:

  • brokkoli
  • mandula
  • kelkáposzta
  • szardínia
  • okra, amit más néven gombónak is hívnak (trópusi zöldségféle)

A D-vitamin segíti az élelmiszerekből származó kalcium felszívódását, ezért lehet ez a tápanyag is jótékony hatású ebben a betegségben szenvedők számára. A D-vitamin természetes forrása a napfény, de étkezéseink során is biztosíthatjuk a szükséges mennyiséget. Ajánlott az étrend részévé tenni a következő, D-vitaminban gazdag ételeket:

  • szardínia
  • csukamájolaj
  • lazac
  • tonhal
  • gomba

A D-vitamint jó minőségű étrend-kiegészítő formájában is pótolhatjuk. A Manna-D minden egyes kapszulája 4000 nemzetközi egységnyi D3 vitamint tartalmaz extra szűz olívaolajban feloldva, így a szervezet számára könnyebben hasznosítható.

Ha a szervezet nem rendelkezik elegendő magnéziummal, akkor ez befolyásolhatja a kalcium felszívódását. Ennek megfelelően a magnéziumhiány súlyosbíthatja a Graves-Basedow-kór tüneteit is. Magnéziumban gazdag ételek közé tartoznak az avokádó, az étcsokoládé, a mandula, a brazil dió, a kesudió, a hüvelyesek és a tökmag.

A szelén hiánya megnöveli a szembetegségek kockázatát a Graves-Basedow-kórban szenvedőknél. Ezért ajánlott olyan ételeket fogyasztani, amelyek gazdagok ebben a tápanyagban, mint például gomba, barna rizs, brazil dió, napraforgómag és szardínia.

Forrás: 
https://www.healthline.com/health/graves-disease-diet 
https://www.gluten.org/resources/health-wellness/celiac-disease-and-thyroid-conditions/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25342186 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976240/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377303/ 
http://www.nutritionalmagnesium.org/magnesium-deficiency-in-autoimmune-disease/ 
https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/vol-7-issue-8/vol-7-issue-8-p-3-4/ 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute