P-vitamin - Valójában nem is vitamin, mégis sokat tehet az egészségünkért

Szent-Györgyi Albertnek nem csak a C-vitamin, hanem a P-vitamin felfedezését is köszönhetjük. Mit érdemes tudni róla, és mely kedvenc ételeinkben található meg?

P-vitamin - Valójában nem is vitamin, mégis sokat tehet az egészségünkért

A P-vitamin felfedezése Szent-Györgyi Albertnek köszönhető

Az 1930-as évek elején Szent-Györgyi Albert, a mára világhírű Nobel-díjas magyar biokémikus Szegeden izolálta a C-vitamint, illetve egy másik anyagot, amelyet ideiglenesen „P-vitaminnak” nevezett. Bár a P-vitaminként osztályozott vegyületek nem feleltek meg a vitaminokra vonatkozó kritériumoknak, és ma már flavonoidokként ismerjük ezeket, a P-vitamin elnevezéssel ma is számos helyen találkozhatunk.


Mi is a P-vitamin?

Ezek a múlt századig ismeretlen vegyületek vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkeznek, így kapták "P-vitamin" nevet. A "P" a P-vitaminban a "permeabilitást" jelenti, ami a vegyületeknek a hajszálerek áteresztő-képességére és integritására gyakorolt hatására utal. Szent-Györgyi és munkatársai észrevették, hogy ezek a vegyületek erősítik a kapillárisokat, vagyis a kis vérereket, csökkentve azok áteresztőképességét és törékenységét, ami különösen fontos az olyan problémák megelőzésében, mint a véraláfutások és a bevérzések.

A P-vitamin a flavonoidok ma már egyre ritkábban használt gyűjtőneve, mely számos fitotápanyagot foglal magában, például a rutint, a heszperidint és a kvercetint. A flavonoidoknak több alcsoportját ismerjük, ilyenek például a flavonok, a flavanolok és az izoflavonok, amelyek mindegyike bőségesen megtalálható különböző növényi forrásokban. A hagyományos vitaminokkal ellentétben a flavonoidok nem létfontosságúak, ám bevitelük rendkívül előnyös, hiszen segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt és a krónikus betegségek kockázatát.

A P-vitamin legkiválóbb forrásai

A flavonoid vegyületek szinte minden növényben megtalálhatók, azonban egyesekben jelentősen magasabb mennyiségben, mint másokban. Legfőbb forrásaik közé tartoznak a citrusfélék, mint például a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime, illetve a bogyós gyümölcsök, köztük a fekete áfonya, az eper, a málna és a szeder. A zöld tea és a maté tea szintén kiváló forrása a flavonoidoknak, különösen a katekineknek. A legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé szintén remek forrása ezen jótékony vegyületeknek. A felsoroltak amellett, hogy a flavonoidok gazdag tárházát kínálják, rendkívül ízletesek is, így fogyasztásukkal nemcsak egészségünk megőrzéséről gondoskodhatunk, hanem ízlelőbimbóinkat is kényeztethetjük.

A P-vitamin, vagyis a flavonoidok egészségügyi előnyei vitathatatlanok, így gazdag forrásaikat érdemes naponta fogyasztani. Hogy miből érdemes válogatni?

Mannavita Homoktövis Gyümölcslé - C-vitamintartalma kimagasló, emellett gazdag nyomelemekben és zsírsavakban is. Kiváló immunerősítésre, a sejtek védelmére, és fokozhatja a bőr UV-sugarak elleni védekezőképességét is.

Mannavita Goji Gyümölcslé - Gazdag B-vitaminokban, béta-karotinban és aminosavakban, melyeknek köszönhetően védheti a szemet és az idegrendszert, valamint fokozhatja az energiaszintet.

Mannavita Fekete Áfonya Gyümölcslé - A benne található tápanyagok és jótékony vegyületek közé tartozik a K-vitamin, a lutein, a zeaxantin és a mangán is. Képes védeni az érfalakat, enyhíteni a húgyúti fertőzéseket, illetve javíthatja a memóriát és a látást is is.

A P-vitamin legjelentősebb egészségvédő hatásai

A flavonoidok erős antioxidáns tulajdonságai kulcsfontosságú szerepet játszanak a káros szabad gyökök semlegesítésében, ezáltal csökkentve az oxidatív stresszt és a gyulladásokat, illetve kapcsolatba hozhatók a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos ráktípusok, valamint az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával is. A flavonoidok enyhíthetik az artritiszhez hasonló gyulladásos állapotokkal járó tüneteket is, illetve támogatják az érrendszer egészségét a vérerek működésének javításával és a szív- és érrendszeri betegségek, például az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kockázatának csökkentésével.

Források:

https://examine.com/foods/flavonoids/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC5465813/

https://www.researchgate.net/237058348

https://www.nature.com/articles/138027a0

https://www.cambridge.org/C0E91D3851345

https://www.mdpi.com/1420-3049/27/9/2901

Fotó: Sarah Chai

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute