Cukorbetegség
Nyomtatás

A terhességi cukorbetegség kockázati tényezői, veszélyei és kezelése

Kasa Henrietta
Találatok: 972

Terhességi cukorbetegség esetén a szervezet nem tudja előállítani a számára szükséges inzulint, ami súlyos szövődményekkel járhat. Tudjunk meg többet erről az állapotról!

A terhességi cukorbetegség kockázati tényezői, veszélyei és kezelése

Mi az a terhességi cukorbetegség?

A terhesség ideje alatt egyeseknél rendellenesen magas vércukorszint alakulhat ki. Ezt az általában ideiglenes állapotot terhességi diabétesz mellitusznak (röviden GDM), vagyis terhességi cukorbetegségnek nevezik, mely jellemzően a 24. és a 28. hét között alakul ki. Ez az állapot legtöbbször csak ideiglenesen áll fenn, ám ha nem kezelik megfelelően, az jelentősen növeli az egészségkárosodás kockázatát mind az anya, mind a magzat számára.


Mik a terhességi cukorbetegség legjellemzőbb tünetei?

A terhességi cukorbetegség az esetek többségében tünetmentes, de kialakulását a következők jelezhetik:

Mik a terhességi cukorbetegség kialakulásának főbb kockázati tényezői?

A terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata magasabb lehet bizonyos esetekben. Ezek közé tartoznak például a következők:

A fenti kockázati tényezők fennállása esetén ajánlott orvoshoz fordulni az esetleges betegséget feltáró labor- és szűrővizsgálatok elvégzése érdekében.

Mit tehetünk a kezelés hatékonyságának fokozása érdekében?

Terhességi cukorbetegség esetén fontos az orvosunk által felállított kezelési terv betartása. Ez alatt gyakran ajánlott a vércukorszint mérése étkezések előtt és után, az esetleges változások nyomon követése érdekében. Egyes esetekben gyógyszeres kezelés, és akár inzulin injekció alkalmazása is szükségessé válhat. A rendszeres, naponta minimum 30 percnyi, közepes intenzitású aerob testmozgás, valamint a tápanyagokban gazdag étrend kulcsfontosságú a kezelés hatékonyságának növeléséhez, valamint a további panaszok kockázatának csökkentéséhez. 

Ügyeljünk az egészséges szénhidrátok, fehérjék és zsírok bevitelére! A teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a keményítőben gazdag zöldségek, illetve az alacsony cukor-, és magas rosttartalmú gyümölcsök rendszeres fogyasztása előnyös lehet terhességi cukorbetegség esetén. Az ajánlott fehérjeforrások közé tartoznak például a sovány húsok, bizonyos halak, és a szójatermékek is. Az egészséges zsírok bevitele szintén kulcsfontosságú, így bátran fogyasszunk magvakat, avokádót, vagy hidegen sajtolt olívaolajat. 

Bizonyos étrend-kiegészítők is fokozhatják a kezelés hatékonyságát, ezek közé tartozik például a halolaj, a D-vitamin, a cink és egyes probiotikumok is. Előnyös lehet továbbá a magnézium is, hiszen csökkentheti a vér glükózszintjét. A folsav egyes vizsgálatok szerint szintén csökkentheti a terhességi cukorbetegség előfordulásának esélyét. Ezek alkalmazása előtt azonban konzultáljunk orvosunkkal az esetleges mellékhatások és szövődmények elkerülése érdekében.

Ajánlott termékek: Mannavita Manna-D és Bioglan Aktív Magnézium Tabletta

Milyen veszélyekkel járhat, ha nem vesszük komolyan a panaszokat?

Ha a terhességi cukorbetegséget nem kezelik megfelelően, a vércukorszint rendellenesen magas maradhat, ami súlyos egészségkárosodáshoz vezethet.

A várandós anyuka esetében az alábbi szövődmények alakulhatnak ki:

A magzatot a következők fenyegethetik:

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://examine.com/gestational-diabetes/

https://examine.com/gestational-diabetes-risk/

https://examine.com/summaries/study/z0Axp1/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK545196/

https://www.nhs.uk/gestational-diabetes/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7958210/

https://onlinelibrary.wiley.com/10.1002/ccr3

https://www.nih.gov/folic-acid-gestational-diabetes

Fotó: Thiago Zanutim Lucas

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.