4 érv a lilakáposzta fogyasztása mellett

A lilakáposzta nem csak intenzív színével hívja fel magára a figyelmet, hanem tápanyagtartalmával is. Nézzük, hogy miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk!

A lilakáposzta, vagy más néven vöröskáposzta az őszi időszak egyik kedvelt alapanyaga. Fogyaszthatjuk nyersen salátaként, vagy párolva köretként. Kellemes íze mellett az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásokat is élvezhetjük. Nézzük, hogy milyen előnyökkel jár, ha beillesztjük étrendünkbe ezt az intenzív színű, édeskés ízű vitaminbombát!

Tele van tápanyagokkal

A lilakáposzta viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, viszont tele van vitaminokkal. Többek között tartalmaz K-, B6- és C-vitamint, valamint számos ásványi anyag is megtalálható benne. Kiváló forrás a folsavnak, a mangánnak, a kalciumnak, a káliumnak és a magnéziumnak. Kis mennyiségben tartalmaz még A-vitamint, vasat és riboflavint.

Ugyancsak figyelemre méltó a rost- és antioxidáns tartalma. A benne található antioxidánsok megvédhetik a szervezetet a szabadgyökök sejtkárosító hatásától, a C-vitamin pedig segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségeket.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, nélkülözhetetlen a kollagén előállításához. A kollagén a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, fontos szerepe van a bőr egészséges szerkezetének és rugalmasságának megőrzésében, valamint a csontok, az erek és az izmok megfelelő működésében.


Segíthet csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladásokat

Az akut gyulladások alapvetően hasznosak a szervezetünk számára, hiszen elpusztítják a kórokozókat. Probléma akkor van, ha a gyulladás krónikussá válik, vagyis hosszú távon jelen van a szervezetünkben, mert a tartós gyulladás megnöveli az olyan egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, mint például a szívbetegség, az ízületi gyulladás vagy a bélgyulladás.

A lilakáposzta antioxidáns tartalma miatt segíthet csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat, így hozzájárul az előbb említett betegségek megelőzéséhez.

Támogatja az emésztési folyamatokat

A káposztafélék, köztük a lilakáposzta is kiváló rostforrás, így rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az emésztési folyamatokra. Tele van bélbarát oldhatatlan rosttal, így hozzájárul a könnyű és rendszeres székletürítéshez. Ezen felül oldható rostokat is tartalmaz, amelyekről a kutatók bebizonyították, hogy növelik a jótékony baktériumok számát a belekben.

A lilakáposzta rendszeres fogyasztása tehát segít fenntartani az egészséges bélflórát, ami viszont szoros összefüggésben van az immunrendszerrel. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, akkor az immunrendszer sem tud megfelelően működni, és fogékonyabbá válhatunk a különböző fertőzésekre.

Segíthet megőrizni a szív egészségét

A lilakáposzta élénk színét a benne található antocianinok adják. Ezek a növényi pigmentek a flavonoidok családjába tartoznak. Számos kutatás igazolta, hogy az antocianint tartalmazó ételek fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Például egy 93 600 nő bevonásával végzett vizsgálat során megfigyelték, hogy azok körében, akik antocianinban gazdag ételeket fogyasztanak, jóval alacsonyabb a szívroham kialakulásának kockázata. Ugyancsak hasonló eredményeket hozott egy másik vizsgálat is, amelyben 344 488 ember vett részt. Azt találták ugyanis, hogy a flavonoidbevitel napi 10 mg-mal történő növelése a szívbetegségek kockázatának 5%-kal való csökkenésével járhat.

A szakemberek úgy látják, hogy ha étkezéseink során növeljük az antocianinok bevitelét, akkor csökkenthetjük a vérnyomást, illetve a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Mivel a káposzta több mint 36 féle különféle erős antocianint tartalmaz, így kiváló választás a szív egészségének védelmére.

Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/purple-cabbage 
https://www.healthline.com/nutrition/anti-inflammatory-diet-101 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3330619/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26990368 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute