Alacsony FODMAP-diéta - Egyszerű megoldás IBS-re és más emésztőrendszeri panaszokra

Emésztési zavarok, IBS, Crohn-betegség, divertikulitisz… Hogyan nyújthat ezekre egyszerű és hatékony megoldást az alacsony FODMAP-étrend? Lássuk a választ! 

Zöldségek az asztalon. Alacsony FODMAP-diéta - Egyszerű megoldás IBS-re és más emésztőrendszeri panaszokra

Mik azok a FODMAP-ok?

A FODMAP magyar jelentése: fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok (angolul fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols). Sokan először kikerekedett szemmel és a fejüket vakarva néznek erre a mozaikszóra, és jogosan merül fel a kérdés: pontosan mik ezek? 

Röviden, A FODMAP-ok olyan fermentálható szénhidrátok, amelyek gyomor- és bélrendszeri panaszokat, például különböző emésztési zavarokat, többek között puffadást, gázokat és gyomorfájdalmat válthatnak ki, vagy súlyosbíthatják a már meglévő tüneteket az ezekre érzékeny embereknél. A FODMAP szénhidrátok az élelmiszerek széles körében, változó mennyiségben találhatók meg. Egyes élelmiszerek csak egy-egy fajtájukat tartalmazzák, míg mások többet.

A FODMAP-ok négy csoportja - Milyen ételeket kerüljünk?

A FODMAP-ok négy, emésztési panaszokat kiváltó csoportjának fő táplálékforrásai a következők:

Oligoszacharidok: Búza, rozs, hüvelyesek és különféle gyümölcsök és zöldségek, például fokhagyma és hagyma.

Diszacharidok: Tej, joghurt és lágy sajt. Az ezekben található fő szénhidrát a laktóz.

Monoszacharidok: Különféle magas cukortartalmú gyümölcsök, beleértve a fügét és a mangót, valamint édesítőszerek, például a méz és az agave nektár. Az ezekben található fő szénhidrát a fruktóz.

Poliolok: Bizonyos gyümölcsök és zöldségek, köztük a szeder és a licsi, valamint néhány alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, például a cukormentes rágógumikban lévők. 


Mi az az alacsony FODMAP-diéta?

Klinikai vizsgálatok és betegek beszámolói szerint az alacsony FODMAP-tartalmú étrend jelentősen csökkentheti az emésztőrendszeri panaszok tüneteit. Ez annak köszönhető, hogy a diéta során a FODMAP szénhidrátok csökkentése a belekben alacsonyabb bélvíztartalmat és csökkent gáztermelést eredményez a mikrobiális fermentációból. Emellett előzetes tanulmányok szerint a bél mikrobiomját is előnyösen módosíthatja, ám ezzel kapcsolatban további vizsgálatok szükségesek.

Bár ez a diéta sokféleképpen alkalmazható, általában egy kezdeti korlátozási szakaszból áll, amelynek során az alacsony FODMAP-tartalmú élelmiszerek felváltják a mérsékelt vagy magas FODMAP-tartalmú élelmiszereket, majd ezt egy lehetőleg személyre szabott, szisztematikus, jól kidolgozott újrabevezetési folyamat követi, az egyes ételekkel szembeni tolerancia felmérésére. 

Mit fogyaszthatunk az alacsony FODMAP-diéta során?

A többnyire biztonságosan fogyasztható ételek közé tartoznak a fehérjék, mint például a húsok és a tofu, egyes teljes kiőrlésű gabonák, a magvak, a legtöbb bogyós gyümölcs, különböző zöldségek, például a tökfélék és a gyökérzöldségek, fűszerek, illetve olajok, mint például a kókuszolaj vagy az olívaolaj. Utóbbi esetén remek választás lehet a Mannavita Prémium Extra Szűz Olívaolaj. A diéta során fogyasztható ételek pontos listája természetesen olyan egyéni tényezőktől is függ, mint például az egészségi állapot és a fennálló betegségek, a már ismert ételallergiák és intoleranciák, illetve a választott táplálkozási stílus. 

Mik az alacsony FODMAP-étrend előnyei?

A helyesen alkalmazott FODMAP-diéták egyik legjelentősebb előnye az emésztőrendszer teljes egészségének javulása. Az IBS és más emésztőrendszert érintő betegségek tünetei egyénenként változhatnak, de legjellemzőbbek a puffadás, a gázok, a reflux, a hasmenés és a székrekedés. A sokak által figyelmen kívül hagyott gyomorfájdalom szintén az egyik leggyakoribb tünet, hiszen az IBS-ben szenvedők több mint 80%-át érinti. 

Klinikai vizsgálatokkal igazolható, hogy mind a gyomorfájdalom, mind más tünetek jelentősen csökkennek az alacsony FODMAP-tartalmú étrend mellett, illetve az energiaszint és a hangulat is javulhat.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Személyreszabott tanácsért és étrendért forduljunk orvosunkhoz!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15948806/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25982757/

​​https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19124113/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22739368/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12775997/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute