A dió jótékony hatásai

A dió nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Mai cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

A dió bár széles körben ismert, mégsem fogyasztjuk rendszeresen. Ma olyan érveket gyűjtöttem össze, amelyek a dió rendszeres fogyasztása mellett szólnak. Nézzük!

Antioxidánsokban gazdag

A dió magas antioxidáns hatással rendelkezik, amelyet elsősorban E-vitamin- és polifenol-tartalmának köszönhet. A diófogyasztás jótékony hatásáról több tanulmány készült, ezek közül az egyikben kimutatták, hogy a dióban gazdag étkezés megakadályozhatja a rossz koleszterin szintjének növekedését.

Természetes omega-3 zsírsavforrás

A növényekből, köztük a dióból származó omega-3 zsírt alfa-linolénsavnak (ALA) nevezik. Az ALA tulajdonképpen egy esszenciális zsírsav, amely azt jelenti, hogy szervezetünknek az optimális működéshez mindenképpen szüksége van rá, de mivel nem tudja önállóan előállítani, ezért beviteléről nekünk kell gondoskodnunk. A szakemberek szerint már napi egy szem dió elegendő lehet a szükséges omega-3 zsírsav pótlásához.

Csökkentheti a gyulladásokat

A szervezetünkben lévő gyulladások lehetnek felelősek többek között a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, az Alzheimer-kór és daganatos megbetegedésekért. A dióban lévő polifenolok segíthetnek leküzdeni a gyulladásokat, ezáltal pedig megelőzni az említetett betegségeket. 


Támogatja a bélműködést

A bélflóra egyensúlyának felborulása szintén számos betegség kialakulásának a kockázatát növeli. Kutatások során bebizonyították, hogy a dió jótékony hat a bélflóra egyensúlyára, vagyis támogatja az egészséges bélműködést. Egy 194 részvevővel elvégzett vizsgálat során például megfigyelték, hogy napi 43 gramm dió nyolc héten keresztül történő fogyasztása jelentősen megnövelte a jótékony baktériumok számát a bélrendszerben. A kutatók sokkal több jótékony baktériumot mutattak ki, mint abban az időszakban, amikor az érintettek nem fogyasztottak rendszeresen diót.

Természetes segítség lehet 2-es típusú cukorbetegség esetén

A dió nem csak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, hanem a kezelésében is természetes segítséget nyújthat. Megfigyelték ugyanis, hogy a dió az egyik oka annak, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata csökken, ennek oka pedig az, hogy a dió segíthet a testsúly és a vércukorszint szabályozásában.

Segíthet a magas vérnyomás elleni küzdelemben

A magas vérnyomás a szívbetegség és a stroke egyik fő kockázati tényezője. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a dió fogyasztása csökkentheti a vérnyomást azoknál, akik magas vérnyomásbetegségben szenvednek, illetve azoknál is, akik nagyfokú stressznek vannak kitéve.

Lassíthatja az öregedés folyamatát

Az életkor előrehaladtával a jó fizikai állapot elengedhetetlen a szabad és független élethez. Egy több mint 50 000 idősebb nő bevonásával végzett, 18 éven át tartó megfigyeléses vizsgálat során a tudósok azt találták, hogy a legegészségesebb táplálkozást folytatók körében 13%-kal alacsonyabb a testi károsodás kockázata. A dió azon élelmiszerek közé tartozott, amelyek a legnagyobb mértékben hozzájárultak az egészséges táplálkozáshoz. Bár a dió magas kalóriatartalmú, de tele van esszenciális vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, zsírokkal és olyan növényi vegyületekkel, amelyek elősegíthetik a jó fizikai állapot megőrzését az életkor előrehaladtával is.

Természetes módon támogatja az agyműködést

Sokan találgatják, hogy véletlen-e hogy a dió formája annyira hasonlít az agy formájára. Vajon van összefüggés a két dolog között? A kutatók szerint igen, ugyanis a dió rendszeres fogyasztása támogatja az agy működését.

Állatokon és kémcsövekben végzett vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a dióban lévő tápanyagok, beleértve a többszörösen telítetlen zsírokat, a polifenolokat és az E-vitamint, segíthetnek csökkenteni az oxidatív károsodást és a gyulladást az agyban. Sőt, idősebb felnőtteken végzett megfigyelési vizsgálatok is összefüggésbe hozták a diófogyasztást a jobb agyműködéssel, beleértve a gyorsabb feldolgozási sebességet, a nagyobb mentális rugalmasságot és a jobb memóriát.

A dió sokféleképpen beilleszthető az étrendünkbe. Adjuk hozzá például zöld salátához, apróra vágva keverjük bele péksütemények tésztájába vagy a panírozáshoz használt morzsába, esetleg gazdagítsuk vele a reggeli zabpelyhet. A lehetőségeknek csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határokat!

Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-walnuts 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26882685 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24410903 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29311522 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute