Porckopás tüneteinek enyhítése – ezeket az ételeket fogyasszuk!

A porckopás az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma. Nézzük, hogy mit tehetünk a megelőzésért, valamint a tünetek enyhítéséért!

Három fő oka van annak, hogy fiatal korban egyre többen szenvednek derékfájástól, hátfájástól, ízületi merevségtől, porckopástól és hasonló ízületi problémáktól.

Az első, hogy egyre kevesebbet mozgunk, azaz a mozgásszegény életmód jelentősen hozzájárul az ilyen típusú problémák kialakulásához. A porcoknál ugyanis nincsenek erek, így a számukra fontos tápanyagokat csak úgy tudjuk eljuttatni hozzájuk, ha mozgunk.

A második, a modern ételekben megtalálható káros összetevők, amelyek gyulladásokat okoznak a szervezet több pontján, így az ízületekben is. Emiatt az ízületi, valamint porcproblémák elleni küzdelem egyik kulcspontja, ha ki tudjuk iktatni az étrendünkből a gyulladásokat kiváltó összetevőket, alapanyagokat. Kerüljük tehát a glutént, a finomított szénhidrátokat, a transzzsírsavakat, az alkoholt, valamint a többszörösen feldolgozott húskészítményeket.

Harmadik kiváltó okként a szakemberek a magas inzulin-, valamint kortizol hormon szintjét jelölik meg. Minél nagyobb és minél hosszabb ideig van jelen a stressz az életünkben, annál nagyobb az esélye annak, hogy ízületi problémák alakulnak ki.

5 legfontosabb étel és gyógynövénycsoport, ami segíthet az állapotunkon

Glükozamin

Legjobb forrása a zöldkagyló. A zöldkagyló természetes glükozamint tartalmaz, olyat, amilyet a legtöbb ember szervezete fel tud dolgozi, ezáltal segíthet az elkopott ízületi porcok visszaépítésében is. A mesterséges glükozamin-tartalmú étrendkiegészítők ezzel szemben olyan formában tartalmazzák ezt az értékes hatóanyagot, amelynek hasznosulása gondot okozhat a szervezet számára.

A zöldkagylót legegyszerűbben és legbiztonságosabban kapszula formában tudjuk bevinni. Legjobb, ha étkezések közben, naponta több adagra elosztva fogyasztjuk, így biztosítjuk a folyamatos glükozamin-ellátást. 

Érdemes hosszú távon gondolkodni, bár a pozitív hatás sok esetben már 2-3 hét fogyasztás után érezhető, mégis jobb, ha 2-3 hónapig szedjük folyamatosan. A 2-3 hónapos kúra után nem szükséges folyamatosan szedni, hanem elegendő évszakonként 1-1 hónapos, rövidebb szakaszokat beiktatni.

Gyulladáscsökkentő növények

A legtöbb mozgásszervi probléma gyulladással jár, ezért rendkívül fontos, hogy étrendünk gazdag legyen olyan alapanyagokban, amelyek természetes módon képesek csillapítani a szervezetben meglévő gyulladásokat.

Ízületi gyulladáscsökkentő ételek közé tartoznak a hagymafélék, a zöld színű zöldségek és a bogyós gyümölcsök. Ezeket érdemes napi szinten fogyasztani.

A legjobb ízületi gyulladáscsökkentő gyógynövények az ördögcsáklya, a kurkuma és a boswellia serrata kivonata. Válasszuk az ARTHRO4 zöld kagyló kapszulát, amely zöldkagyló, ördögcsáklya, kurkuma és tömjénfa kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő. 


Omega-3 zsírsavak fogyasztása

Az omega-3 zsírsav az egyik legjobb gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító vegyület. Ízületi problémák esetén fontos, hogy napi rendszerességgel pótoljuk az omega-3 zsírsavat a szervezetünkben. Az omega-3 zsírsavakról tudni kell, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlenek, azonban önállóan nem képes őket előállítani, ezért nekünk kell gondoskodni a bevitelről. Legjobb forrásai a halételek, a dió, a chia mag, a lenmag és a lenmagolaj. Porckopás esetén érdemes a halolajat és a krill olajat is rendszeresen fogyasztani, mert együtt fogyasztva sokkal jobb eredményeket érhetünk el.

A húsleveslé szintén nagyon jó gyulladáscsökkentő és sok kollagént is tartalmaz, ami szintén fontos az ízületek és a porcok számára. Ehhez lassú tűzön, 12-14 órán keresztül főzzünk sok zöldségből, valamint bőrös, csontos húsból húslevest. Ha kész, akkor szűrjük le, tároljuk hűtőszekrényben, majd naponta igyunk meg belőle 1 pohárnyit. Természetesen fogyasztás előtt melegítsük fel.  A húsleves mellett a Mannavita MULTI Kollagén italpor is kiváló kollagénpótlásra.

Magas enzimtartalmú ételek

Egyes enzimek szabályozni tudják a gyulladásos folyamatokat. Ízületi és porcproblémák esetén érdemes az étkezés során megemelni a kivi, a papaja, az ananász, a füge, a gyömbér és a savanyú káposzta fogyasztását. Fontos, hogy ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket nyersen fogyasszuk, mert a hő hatására a legtöbb enzim elpusztul.

Ha nem szeretjük az előbb említett ételeket, akkor választhatunk étrend-kiegészítőt is, amelyekkel biztonságos módon biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges enzimeket. Biztonságos választás az ENZIMA+ emésztő enzim tartalmú étrend-kiegészítő tabletta. 

Antioxidánsok – magas polifenoltartalmú ételek és étrend-kiegészítők

Ezek a vegyületek segítenek csökkenteni a gyulladásokat okozó szabadgyökök számát, így csökkentik annak az esélyét, hogy az ízületi problémák, köztük a porckopás súlyosbodjon, valamint hozzájárulnak az ízületek és a porcok regenerálódásához.

A legjobb forrás a zöld tea, mert a benne lévő EGCG csökkenti azoknak a molekuláknak a termelődését, amelyek az ízületeknél gondot okoznak.

A bogyós gyümölcsök szintén nagyon hasznosak, mert tele vannak antioxidánsokkal. Fogyaszthatjuk őket önmagukban, turmix formájában, esetleg gyümölcsléként. A legjobbak a fekete áfonya, a mangosztán, a fekete ribizli, szeder, áfonya, málna, goji bogyó, fekete berkenye és a tőzegáfonya.

A fentieken kívül ajánlott még a nyers virágpor fogyasztása is, mert ez az egyik legjobb enzim- és flavonoidforrás.

Forrás:
https://www.healthline.com/health/common-causes-osteoarthritis
https://www.healthline.com/health/early-symptoms-arthritis 
https://www.youtube.com/watch?v=rdMh0MypjkQ  

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute