Allicin, a fokhagyma legegészségesebb vegyülete

A fokhagyma sokak egyik kedvenc fűszere, ám ezt a növényt nem csak ételek ízesítésére használhatjuk, hanem egészségünk megőrzésében is segíthet. Lássuk, hogyan!

Friss fokhagyma. Allicin, a fokhagyma legegészségesebb vegyülete

A fokhagyma az allicin legkiválóbb forrása

Az allicin egy rendkívül különleges vegyület, hiszen többek között felelős a fokhagyma (Allium sativum) jellegzetes, erős aromájáért, és számos egészségvédő tulajdonsággal is büszkélkedhet. Rendkívül érdekes, hogy az allicin nem található meg aktív formában a friss, feldolgozatlan fokhagymában. A fokhagyma azonban tartalmaz egy alliinnak nevezett aminosav-származékot, amely, amikor a fokhagymát például aprítják, összezúzzák vagy megrágják, egy enzimatikus reakció során átalakul alliinból allicinné. Ez az enzimatikus folyamat adja a fokhagyma jellegzetes, az egész konyhát betöltő, erős illatát és jellegzetes ízét, amint azt felvágják vagy összezúzzák

Az alliin koncentrációja változhat a különböző fokhagymafajták között. Az allicin mennyiségét befolyásolhatják a fokhagyma termesztési körülményei, illetve az, hogy hogyan készítik elő és dolgozzák fel. Például a nyers, összezúzott fokhagyma gazdagabb allicinben, mint az egészben főtt vagy sült, mivel a hő inaktiválhatja az alliináz enzimet.


Az allicin figyelemreméltó egészségvédő hatásai

1. Antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal bír

Az allicin erős antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, így segíthet a különböző fertőzések megelőzésben és leküzdésében. Ennek oka, hogy hatással van a kórokozók szaporodására és túlélésére.

2. Antioxidáns hatással rendelkezik

Az allicin antioxidánsként működik, így képes védeni a sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodással szemben. Ez létfontosságú szerepet játszhat a krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében, valamint az öregedési folyamatok lassításában is.

3. Védheti a szív- és érrendszer egészségét

Az allicin több módon is jótékonyan hathat a szív és az erek egészségére. Segíthet többek között optimalizálni a magas koleszterinszintet és vérnyomást, ezzel csökkentve a súlyos szívbetegségek kockázatát. Ez részben annak köszönhető, hogy az allicin gátolja a májban a koleszterin szintéziséért felelős enzimeket, valamint ellazítja az ereket, ezáltal javítva a véráramlást.

4. Csillapíthatja a gyulladásokat

Az allicin erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami hasznos lehet a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek kockázatának csökkentésében, illetve azok kezelésében is. Az allicin ezt úgy éri el, hogy képes szabályozni a szervezetben a különböző gyulladásos folyamatokat, ezzel csökkentve a gyulladás mértékét és az ahhoz kapcsolódó fájdalmat is.

5. Védheti az immunrendszert

Az allicin támogathatja az immunrendszert, ugyanis képes serkenteni bizonyos immunsejtek, mint például a makrofágok és a limfociták aktivitását, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet kórokozókkal szembeni védelmében. Ez az támogatás segít a szervezetnek hatékonyabban küzdeni a betegségek ellen.

Ajánlott termék: Crystal Fokhagyma Kapszula

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4103721/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31284512/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC139960/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8001868/

Fotó: Karolina Grabowska

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute