Quinoa - Szuperétel az Andokból az asztalunkig

A quinoának nem csak a gluténérzékenyek és a tudatosan étkezők konyhájában van helye. Íme 3 érv, hogy miért fogyasszuk rendszeresen ezt az aprócska tápanyagbombát! 

Quinoa - Szuperétel az Andokból az asztalunkig

Mi az a quinoa?

A quinoa egy, az Andok-hegységben őshonos, a céklával, a mángolddal, illetve a spenóttal is rokonságban álló növény. Sokan gabonaként tekintenek rá, ám ez az aprócska szuperétel valójában egy álgabona. Ez azt jelenti, hogy a quinoa mind gasztronómiai felhasználásában, mind tápanyagtartalmában hasonló a gabonákhoz. Sokan például rizs helyett fogyasztják, vagy a belőle készült tápanyagdús őrleményt a búzalisztliszt kiváltására használják más őrleményekkel társítva. 

Fontos megjegyezni, hogy a quinoa önmagában nem alkalmas a búzaliszt kiváltására, ám kiválóan alkalmazható gluténmentes lisztkeverékek összetevőjeként, melyek megfelelő változatából ízletes kenyerek és péksütemények készíthetők.

Hogy miért ajánlott étrendünkbe iktatni ezt a szuperételt? A következőkből kiderül! 


1. A quinoa természetesen gluténmentes

Sokan a gluténmentes étkezés egyik elengedhetetlen alapanyagaként tekintenek a quinoára, ám ez nem csak változatos elkészíthetősége miatt van így. Klinikai kutatások szerint a quinoa más gluténmentes, alacsonyabb tápértékű gabonákkal, őrleményekkel és lisztekkel szemben - mint például a kukorica, tápióka, a rizs vagy a burgonya - drasztikusan növelheti az étrendből bevitt tápanyagok és antioxidánsok mennyiségét. Ezen felül a gluténnel ellentétben a quinoa nem okoz gyulladásokat és más panaszokat az arra érzékenyek szervezetében fogyasztást követően, illetve nem nehezíti el szervezetünket.

2. A quinoa kiemelkedő mennyiségben biztosít egészségfokozó növényi vegyületeket

A quinoa nem véletlenül kapta a szuperétel elnevezést. Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, fehérjékben, illetve több ezer különféle nyomelem is megtalálható benne. Utóbbiak közé tartoznak például a flavonoidokként ismert antioxidánsok, melyek közül kettő kiemelt figyelmet érdemel, ezek pedig a kvercetin és a kempferol. Megannyi klinikai vizsgálat igazolja ezen molekulák gyulladáscsökkentő, antivirális és antidepresszáns hatását, ráadásul potenciálisan rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezhetnek.

A quinoa étrendünkbe való illesztésével jelentősen megnövelhetjük ezen - és más fontos egészségvédő vegyületek bevitelét.

3. A quinoa páratlan fehérjetartalommal rendelkezik és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat

A testünket is felépítő fehérjék aminosavakból állnak. Ezek közül kilencet esszenciálisnak nevezünk, hiszen szervezetünk nem tudja ezeket előállítani, így az étrenden keresztül kell azokat rendszeresen bevinnünk. Ha egy étel, mint például a quinoa mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, azt teljes értékű fehérjeforrásnak nevezzük.

A quinoában a legtöbb növényi fehérjeforrással ellentétben a lizint is megtaláljuk, amely egy, a szervezet fehérjeszintézisében meghatározó szerepet játszó, létfontosságú aminosav.  Elmondhatjuk, hogy a quinoa összességében több és jobb minőségű fehérjét tartalmaz, mint a legtöbb gabona.

Milyen formában fogyasszuk a quinoát?

A quinoát fogyaszthatjuk párolva vagy főzve. Kiválóan illik salátákhoz, helyettesíthetjük vele a kuszkuszt, főzhetünk belőle krémes “rizottót”, sőt, még a reggeli zabkásánkat is feldobhatjuk néhány kanál főtt quinoával, vagy akár készíthetünk quinoa kását is, melyet a zabkásához vagy a tejberizshez hasonlóan tálalhatunk. Gluténmentes finomságokhoz elkészíthetjük saját gluténmentes lisztkeverékünket, melyhez összekevertünk quinoa lisztet, rizslisztet, hajdinalisztet, zablisztet, vagy más glutént nem tartalmazó őrleményeket. 

Ha az egyszerű és gyors bevitel a cél, alkalmazhatunk olyan, quinoát tartalmazó termékeket, mint például az Ehlers Vitalkost Maca Moringa Rhodiola. Ez a gondosan összeállított őrleménykeverék a csíráztatott quinoa liszt mellett tartalmaz még csíráztatott amaránt lisztet, rhodiolát, macát és moringát is, és hatékonyan alkalmazható a szív- és érrendszer egészségének megőrzésére, a depreszió, a pánik és a szorongás tüneteinek csillapítására, illetve a szellemi teljesítmény és az állóképesség fokozására is.

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19878856/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19519750/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18537130/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18467024/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC4897092/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute