10+1 érv a kakaópor fogyasztása mellett!

A kakaópor nem csak finom, hanem értékes összetevőinek köszönhetően egészségünkre is pozitív hatással van. 10+1 érvet hoztam a fogyasztására!

Ha meghalljuk a kakaópor elnevezést, vagy egy finom, forró és gőzölgő kakaó jut eszünkbe vagy a csokoládé. De vajon belegondolunk-e abba, hogy a selymes íze mellett, amely melengeti a lelkünket, milyen hatással van a szervezetünkre? Mi utánajártunk ennek, és össze is gyűjtöttünk 10+1 érvet a kakaópor fogyasztása mellett. Nézzük, hogy melyek ezek!

1. A kakaó gazdag polifenolokban

A polifenolok természetes antioxidánsok, amelyek megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben, teában, borban és a kakaóban is. A kutatók számos egészségügyi előnyét jegyezték már fel ezeknek a természetes antioxidánsoknak, beleértve a szervezetben fellépő gyulladások csökkentését, a jobb véráramlást, az alacsonyabb vérnyomást, valamint a koleszterin- és vércukorszint javulását.

Kimutatták azt is, hogy a kakaó a polifenolok egyik leggazdagabb forrása. Sajnos azonban a feldolgozás formája okozhat károkat az értékes összetevőkben, ezért nem minden kakaót tartalmazó termék rendelkezik ezekkel a jótékony hatásokkal. A magas hőmérséklet, valamint esetenként a lúgos kezelés akár 60%-kal is csökkentheti a kakaó flavanoltartalmát.

A MANNAVITA webáruházban elérhetők az NATURKOST EHLERS Vitalkost készítmények. Az EHLERS Vitalkost tigrismogyoró-kakaó és az EHLERS Vitalkost gesztenye-mandula kakaó a német technológia legújabb vívmányai, biztonságosak, kiváló minőségűek és nem mellesleg számos pozitív élettani hatással rendelkeznek.

2. A kakaó csökkentheti a magas vérnyomást

A kutatók szerint a kakaó mind porított, mind pedig étcsokoládé formájában segíthet csökkenteni a vérnyomást. Ezt a hatást először Közép-Amerikában figyelték meg, ugyanis azon szigetlakók körében, akik sok kakaót fogyasztottak, alacsonyabb vérnyomásértékeket mértek, mint a kakaót nem fogyasztó lakosok körében. A szakemberek a kakaóban lévő flavonokról úgy gondolják, hogy javítják a nitrogén-monoxid szintjét a vérben, ez pedig pozitív hatással lehet az erek működésére és a csökkentheti a vérnyomást.

3. A kakaó csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát

A vérnyomás csökkentése mellett a kakaó hatással lehet az erek állapotára is, ugyanis javíthatja a vér nitrogén-monoxid szintjét, ezáltal ellazíthatja az ereket, így pedig javíthatja a véráramlást. Mindemellett a kutatók azt is megfigyelték, hogy a kakaó csökkenti a vér LDL-koleszterin szintjét, vérhígító hatással rendelkezik, javítja a vércukorszintet és csökkenti a gyulladásokat. Ezek alapján gondolják úgy, hogy a kakaó fogyasztása összefüggésbe hozható a szívelégtelenség és a stroke alacsonyabb kockázatával.

4. A kakaó javítja az agy működését

A kutatók úgy látják, hogy a kakaóban található polifenolok javíthatják az agy vérellátását, ezáltal pedig csökkenthetik a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát.

Egy kéthetes vizsgálat során 34 idősebb felnőttnek flavanoltartalmú kakaót adtak, és azt figyelték meg, hogy az agy véráramlása egy hét után 8%-kal, két hét után pedig 10%-kal nőtt. További vizsgálatok pedig azt támasztották alá, hogy a kakaóflavanolok napi bevitele javíthatja a mentális teljesítményt, illetve pozitív hatással lehet olyan betegségek esetén, mint például az Alzheimer- és Parkinson-kór.

5. A kakaó javítja a hangulatot

A kakaó pozitív hatást gyakorolhat a hangulatunkra és csökkentheti a depresszió tüneteit azáltal, hogy növeli az elégedettség és a nyugalom érzését, valamint hozzájárul a stressz okozhat hatások enyhítéséhez. Bár a kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek, úgy látják, hogy a kakaó pozitív hatással lehet az életkorral összefüggő mentális degenerációra is.


6. A kakaó jótékony hatással lehet 2-es típusú cukorbetegség esetén

Bár a csokoládé túlzott fogyasztása nem tesz jót a vércukorszint szabályozásának, egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kakaóban is megtalálható flavanolok magasabb bevitele csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

7. A kakaó segíti a testsúlyszabályozást

Bár első hallásra meglepő, de a szakemberek úgy gondolják, hogy a kakaó segíthet a testsúly szabályozásában mégpedig úgy, hogy csökkenti az étvágyat és a gyulladást, valamint fokozza a zsírok oxidációját és a teltségérzetet. Fontos azonban, hogy különbséget tegyünk a hagyományos csokoládék és a valódi kakaópor között, mert a cukorral teli csokiszeletek fogyasztásával ellentétes hatást érhetünk el.

8. A kakaónak szerepe lehet a rák elleni küzdelemben

A kakaóval végzett kémcsöves vizsgálatok során a kutatók azt figyelték meg, hogy a kakaó olyan antioxidáns hatású összetevőket tartalmaz, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól, harcolnak a gyulladások kialakulása ellen, gátolják a sejtnövekedést és hozzájárulhatnak a rákos sejtek terjedésének megakadályozásához. Bár az eredmények biztatóak, a szakemberek további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

9. A kakaó jótékony hatású lehet asztmában szenvedők számára

Az asztma egy krónikus gyulladásos betegség, amely a légutak elzáródását és gyulladását okozza. A szakemberek úgy látják, hogy a kakaó előnyös lehet az asztmában szenvedők számára, mivel olyan anti-asztmatikus vegyületeket tartalmaz, mint a teobromin és a teofillin. A teobromin hasonló a koffeinhez, segíthet csökkenteni a köhögési ingert, a teofillin pedig elősegítheti a tüdő tágulását, a légutak ellazulását és csökkentheti a gyulladást.

10. A kakaó jót tesz a bőrnek és a fogaknak

Ebben az esetben is fontos kihangsúlyozni, nem a magas cukortartalmú, kakaót is tartalmazó csokoládék tesznek jót a fogaknak, hanem maga a kakaópor. Igyekezzünk olyan terméket választani, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és egyéb adalékanyagot. Válasszuk a MANNAVITA webáruházban kapható Naturkost Ehlers Vitalkost termékeket, amelyekről bővebb információt ide kattintva olvashatunk.

10+1. A kakaó könnyen beilleszthető a mindennapokba

Számos izgalmas módja van annak, hogy a kakaóport beillesszük a mindennapokba. Íme néhány ötlet:

  • válasszunk olyan csokoládét, ami minimum 70% kakaót tartalmaz
  • keverjük össze a kakaót kedvenc tejtermékünkkel és készítsünk turmixot (lehet hagyományos vagy növényi tej is egyaránt)
  • ízesítsük vele házi készítésű pudingunkat
  • szórjuk rá a kakaóport közvetlenül a gyümölcsökre (a banán vagy az eper különösen jól harmonizál a valódi kakaó ízével)

Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28824916 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25004832
https://www.healthline.com/nutrition/15-ways-to-lower-blood-sugar  

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute