A jótékony baktériumok szerepe a cöliákia kezelésében

Hogyan csillapíthatók a cöliákia tünetei prebiotikumok és probiotikumok alkalmazásával? Mit fogyasszuk ezek fokozott bevitele érdekében? Lássuk!

Egy pohár joghurt gyümölcsökkel. cöliákia

Mi az a cöliákia?

A cöliákia egy olyan autoimmun betegség, amely immunválaszt vált ki a gluténre, ami a búzában, árpában és rozsban is megtalálható fehérje. A cöliákia a lakosság körülbelül 1%-át érinti, és bármely életkorban megjelenhet. Megelőzésére sajnos nincs garantált módszer, hiszen a tanulmányok szerint gyakran genetikai tényezők állnak a hátterében. Főbb tünetei közé tartoznak például a különböző gyomor-és bélrendszeri panaszok, köztük a hasmenés és a puffadás, valamint a bőrkiütések, a csont- és izomfájdalmak, illetve a fáradtság is.


Hogyan kezelik hagyományosan a cöliákiát?

A cöliákia kezelését illetően az elsődleges és legfontosabb teendő a szigorú gluténmentes étrend betartása. Ez magában foglalja a glutént tartalmazó ételek mellőzését, valamint a keresztszennyeződés kerülését is. A megfelelő étrend elengedhetetlen a tünetek enyhítéséhez, a gyomor-és bélrendszer gyógyulásának elősegítéséhez, valamint a tápanyagok súlyos felszívódási zavarainak megelőzéséhez.

A hasznos baktériumok szerepe a cöliákia tüneteinek enyhítésében

Kutatások szerint a prebiotikus és probiotikus ételek rendszeres bevitele különösen fontos lehet cöliákia esetén. A gluténmentes étrend részeként segíthetnek a bélflóra egyensúlyának megőrzésében, valamint a gyakori emésztőrendszeri panaszok és a cöliákia tüneteinek enyhítésében is szerepük lehet. A következők csak néhányak azok közül az ételek közül, melyek rendszeres fogyasztásával könnyedén gondoskodhatunk a prebiotikumok és probiotikumok szintjének fokozásáról: 

Prebiotikus ételek:

  • Cikóriagyökér: Gazdag inulinban, egy olyan prebiotikus rostban, amely fokozza a bélrendszer általános egészségét.
  • Jeruzsálemi articsóka: A jeruzsálemi articsóka, más néven csicsóka szintén jelentős mennyiségű inulint tartalmaz.
  • Fokhagyma: Inulint és frukto-oligoszacharidokat is kínál.
  • Póréhagyma: Gazdag inulinban és frukto-oligoszacharidokban. 
  • Vöröshagyma: Kiváló inulin- és frukto-oligoszacharid-forrás.
  • Spárga: Szintén remek forrása az inulinnak.
  • Banán: A még zöld, éretlen banán a rezisztens keményítő egyik legjobb forrása.
  • Alma: Gazdag pektinben.
  • Konjacgyökér: Glükomannánt tartalmaz.
  • Kakaó: Prebiotikumként működő flavanolokat tartalmaz.
  • Bodzagyökér: Gazdag inulinban és más fermentálható rostokban.
  • Lenmag: Gazdag oldódó rostban.
  • Hínár: Bár nem hagyományos prebiotikum, néhány kutatás szerint a hínárban lévő rost prebiotikumként működhet.

A probiotikumok néhány kiváló forrása:

  • Lactobacillus acidophilus: Megtalálható joghurtban, misóban, tempehben és erjesztett tejtermékekben is.
  • Lactobacillus bulgaricus: Joghurtban, kefirben és egyéb erjesztett tejtermékekben is megtalálható.
  • Lactobacillus casei: Főbb forrásai a joghurt, kefir és az erjesztett zöld olajbogyó.
  • Lactobacillus rhamnosus: Jelen van az erjesztett tejtermékekben.
  • Bifidobacterium bifidum: Legkiválóbb forrásai az erjesztett tejtermékek. 
  • Bifidobacterium longum: Megtalálható olyan erjesztett ételekben, mint például a savanyú káposzta.
  • Bifidobacterium breve: Megtalálható az erjesztett tejtermékekben.
  • Bifidobacterium lactis: Jelen van az erjesztett tejtermékekben.
  • Saccharomyces boulardii: Probiotikus élesztőgomba, mely megtalálható a kombuchában és egyéb erjesztett italokban.
  • Streptococcus thermophilus: Az erjesztett tejtermékek remek forrásai. 
  • Lactobacillus fermentum: Megtalálható a kimcsiben, a savanyú káposztában és az erjesztett szójatermékekben.
  • Lactobacillus reuteri: Jelen van az erjesztett húsokban és egyes sajtokban.
  • Lactobacillus gasseri: Megtalálható az erjesztett tejtermékekben és egyes savanyúságokban.
  • Lactobacillus salivarius: Jelen van szalámiban, sajtokban és egyes erjesztett zöldségekben.
  • Bacillus subtilis: Megtalálható az erjesztett szójababban és más erjesztett termékekben is.

Fontos megjegyezni, hogy a feldolgozás, a tárolás és az előkészítés befolyásolhatja ezen ételek probiotikus hatását, illetve glutént is tartalmazhatnak, így minden esetben vessünk egy pillantást az összetevők listájára és a gluténmentes jelölésre.

A szervezetben a hasznos baktériumok szintjének fokozásáról, és ezáltal a cöliákia gyakori tüneteinek csillapításáról természetesen prebiotikus és probiotikus hatású étrend-kiegészítők alkalmazásával is gondoskodhatunk.

Ajánlott termék: Mannavita Colonum Béltisztító Étrend-kiegészítő - Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, inulin, valamint számos jótékony rost és bélregeneráló összetevő is megtalálható benne.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK441900/

https://examine.com/celiac-disease/

https://examine.com/supplements/Gluten/

https://examine.com/foods/gluten-free-diet/

https://examine.com/supplements/prebiotics/

https://examine.com/supplements/probiotics/

https://examine.com/categories/gut-health/

Fotó: Andrea Piacquadio

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute