Együk meg a szivárványt! Sokszínű egészségvédő ételek

Tudjuk, hogy a változatos táplálkozás kiemelten fontos. Lássuk hogyan tehetjük érdekesebbé étrendünket a szivárvány színeiben pompázó, egészségvédő ételekkel! 

Egy fiatal lány a szivárvány színeiben pompázó egészségvédő zöldségeket és gyümölcsöket eszik.

1. Vörös - Tőzegáfonya

A felfázás kezelésére gyakran alkalmazott tőzegáfonya közel 90%-a víz, ezért kiváló sejtjeink hidratálására. A maradék 10% szénhidrát és rost, utóbbi probiotikumként jótékonyan hat bélflóránkra és emésztésünkre. A tőzegáfonya bővelkedik még immunerősítő, sejtfiatalító és antioxidáns C-vitaminban, szintén antioxidáns hatású, bőrvédő E-vitaminban, az egészséges véralvadáshoz elengedhetetlen K1-vitaminban, a kötőszövetek és a nemi hormonok előállításához szükséges mangánban, a szív- és érrendszert védő rézben, illetve bioaktív, sejtvédő quercetinben is. 

A tőzegáfonyát fogyaszthatjuk frissen vagy gyümölcsléként is, utóbbihoz remek választás a 100%-os tisztaságú Mannavita Tőzegáfonya Gyümölcslé.

2. Narancssárga - Grapefruit

Az alacsony kalória- és magas tápanyagtartalmú, hidratáló grapefruit erősíti immunrendszerünket, szerepet játszhat az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentésében, jótékonyan hathat a szív- és érrendszer egészségére, és beszámolók szerint még a fogyásban is segíthet. Ezeket az egészségvédő hatásokat a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak köszönheti, mint például a C-vitamin, az A-vitamin elővitaminjaként is ismert béta-karotin, a likopin, a kálium, illetve a magnézium.

3. Citromsárga - Banán

A banán nem csak ízletes, hanem egészséges is. A banánban is megtalálható B6-vitamin, C-vitamin, kálium, magnézium, mangán, illetve réz és más nélkülözhetetlen tápanyagok pótlása valóban egyszerű e gyümölcs fogyasztásával. Ezen felül a banán számos olyan tápanyagot, probiotikumot és antioxidánst tartalmaz, amelyeknek köszönhetően fogyasztása támogatja az emésztést, erősíti a szívet és a vesét, optimalizálja a vércukorszintet, illetve védi sejtjeinket.

4. Zöld - Articsóka

A zöld színt akár a szuperételekként is ismert leveles zöldségek is képviselhetik, mint például a spenót vagy a kelkáposzta. A mai listánkra azonban a szintén tápanyaggazdag és az egyik legmagasabb antioxidánstartalmú étel, az articsóka került fel - lássuk miért!

Az articsóka segíthet optimalizálni vérnyomást, illetve a HDL (jó) és az LDL (rossz) koleszterinek szintjét. Emellett támogathatja a májfunkciókat, elősegítheti az emésztést és védheti az emésztőrendszert is. Ezeken felül csökkentheti az irritábilis bél szindróma tüneteit, illetve megfelelő alkalmazása még a vércukorszintet is szabályozhatja. Ezen lenyűgöző hatásait a benne található C-, K- és B-vitaminoknak, cinknek, foszfornak, kalciumnak, káliumnak, magnéziumnak, vasnak és további egészségvédő hatóanyagainak köszönheti.

5. Kék - Fekete áfonya

A hazánkban is népszerű fekete áfonya nem véletlenül került fel a szuperételek listájára. Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, mangánban és számos más egészségvédő- és megőrző vegyületben. Ezeknek köszönhetően a fekete áfonya fogyasztásával védhetjük sejtjeinket és DNS-ünket az oxidatív stressztől, lassíthatjuk az öregedési folyamatokat, csökkenthetjük a magas vérnyomást és a gyulladások kialakulásának kockázatát, javíthatjuk a memóriát, illetve megelőzhetünk számos szív- és érrendszert érintő betegséget is.

6. Ibolya - Lila káposzta

A brokkolival és a kelkáposztával is rokonságban álló lila káposzta, vagy más néven vöröskáposzta szintén megérdemli a figyelmünket. Ez a magas tápanyagtartalmú étel nyersen és főzve is fogyasztható. A lila káposzta bővelkedik flavonoidokban, karotinoidokban és más antioxidánsokban, A-vitaminban, B-vitaminokban, C-vitaminban és káliumban, sőt, található benne cink, foszfor, kalcium, magnézium, réz és vas is. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak a szabad gyökök okozta károsodások és a gyulladások csökkentéséhez, a szív egészségének megőrzéséhez, a csontok erősítéséhez, illetve a bélflóra és az emésztés támogatásához. Kutatók szerint ezek mellett a lila káposztának rákellenes tulajdonságai is lehetnek, így rendszeres fogyasztása fokozottan ajánlott.


Források:

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20443158/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC1204764/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22304836/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10725161/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21371638/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22251096/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC47258/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24804252/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC2841576/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute