Kerülendő és ajánlott ételek köszvény esetére

A köszvény szinte már népbetegségnek számít. Jó hír, hogy megfelelő étrenddel sokat tehetünk a megelőzésért és a gyógyulásért. Mutatom, hogy mire kell figyelni!

Mi is az a köszvény?

A köszvény egyfajta ízületi gyulladás, amelynek jellegzetes tünete a duzzanat, a pirosság és a fájdalom. A kiváltó okok között első helyen szerepel a szervezet magas húgysavszintje. Bár elsősorban férfiakra jellemző, ma már egyre több olyan nő is szenved tőle, aki átesett a menopauzán.

A köszvényhez kapcsolódó fájdalom jellemzően rohamokban, hirtelen lép fel, és többnyire éjszaka jelentkezik. Súlyosabb esetben az érintett testrészek kipirosodnak és nyomásra érzékenyek.

Hogyan befolyásolja az étrend a köszvény kialakulását?

Vannak olyan ételek, amelyek sok purint tartalmaznak. Túlzott fogyasztásuk megemeli a húgysavszintet, ami egy egészséges szervezet számára nem okoz gondot, mert a szervezet hatékonyan eltávolítja a felesleget. A gond akkor kezdődik, amikor nem tud kiürülni a felesleg és felhalmozódik, mert ez egyenes út a köszvény kialakulásához.

Milyen ételeket érdemes kerülni köszvény esetén?

Kézenfekvőnek tűnik a megoldás: ki kell hagyni a magas purintartalmú ételeket az étkezésből. Ez lehet az első  lépés a megelőzés, illetve a kezelés folyamán. Magas purin-tartalmú ételek például a máj és a vese, illetve az egyéb belsőségek, a húsok közül a vörös húsok, valamint a hering, szardínia és a kaviár. Mindezeken felül a kerülendő élelmiszerek közé tartoznak még a hurka és kolbászfélék, illetve az alkohol, a cukros üdítők, valamint a finomított szénhidrátok. 

Milyen ételek nem okoznak panaszt köszvény esetén?

Bár elég sok ételnek magas a purintartalma, mégsem kell elkeseredni, mert még akkor is lehet változatos az étrendünk, ha kerülni szeretnénk ezeket az ételeket. Az alábbi ételek fogyasztása segít megelőzni a köszvény kialakulását, illetve meglévő betegség esetén sem okoznak panaszt:

  • gyümölcsök: szinte minden gyümölcs fogyasztható, sőt, a cseresznye kifejezetten ajánlott, mert segíthet csökkenteni a húgysavszintet és a gyulladásokat
  • zöldségek
  • diófélék
  • tejtermékek: közülük elsősorban az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek
  • tojás
  • kávé, zöld tea
  • fűszernövények
  • növényi olajok, mint például a repce-, kókusz-, olíva- és lenmagolaj

Természetes gyógymódok köszvény esetére

Zellermag kivonat

A zellermagkivonat bizonyítottan csökkenti a húgysav felhalmozódásának szintjét a szervezetben. Tele van antioxidánsokkal, így nem csak a köszvény során fellépő gyulladásokat csökkenti, hanem segítségünkre lehet ízületi gyulladás esetén, vese- és májfertőzések, bőrbetegségek, irritábilis szindróma és húgyúti fertőzések esetén is.


Fekete meggy leve

A meggylé a zellerhez hasonlóan csökkentheti a gyulladást és a húgysav felhalmozódását a szervezetben. Ha csak ezt a két dolgot illesztjük be a mindennapjainkba, már jelentős javulást érzékelhetünk.

Csalán

A csalán szintén segíthet csökkenteni a gyulladásokat, ezért lehet köszvény esetén is hatékony. Fogyaszthatjuk étrendkiegészítő vagy tea formájában.

Halolaj

A halolaj gazdag Omega-3 zsírsavakban, amelyeknek szintén jelentős szerepe van a szervezetben jelentkező gyulladások csökkentésében. A halolaj nem enyhíti azonnal a köszvény tüneteit, de hosszútávon felveszi a harcot a fájdalmas tünetekkel szemben.

Chlorella

Nem mindenki szereti a zöldségeket, de olyan is előfordul, hogy nem sikerül megfelelő mennyiségű és minőségű zöldséget elfogyasztani. A chlorella ebben az esetben segítségünkre lehet, mert rendszeres segítségével pótolhatjuk a zöldségek hiányát, ugyanis rengeteg növényi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Búzafű

Köszvény esetén érdemes lecserélni az állati fehérjéket növényi fehérjére. A búzafűben valamennyi, a szervezet számára fontos fehérje nagy mennyiségben megtalálható. Sokkal könnyebben megemészthető és nem is okoz gyulladásokat a szervezetben, így segít megelőzni a köszvény kialakulását, illetve csökkenteni a meglévő panaszokat.

Magnézium

A magnéziumnak fontos szerepe van a köszvény kezelésében. A magnézium lúgos ásványi anyag, csökkentheti a húgysavképződést a szervezetben, így hatékonyan küzd a köszvény ellen. Ha a magnéziumhiány jeleit észleljük magunkon, akkor figyeljünk oda, mert hajlamosak lehetünk a köszvényre is. Ilyen esetekben érdemes magnéziumban gazdag ételeket vagy magnézium tartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztani.

A fentieken felül nagyon fontos, hogy ügyeljünk testsúlyunkra, mert a túlsúly jelentős mértékben megnöveli a köszvény kialakulásának kockázatát. Ugyancsak fontos, hogy fogyasszunk elegendő folyadékot, mert a megfelelő vízbevitel segít a testnek eltávolítani a felesleges húgysavat.

Forrás: 
https://draxe.com/health/gout-remedies/
https://draxe.com/health/gout-symptoms/ 
https://draxe.com/nutrition/benefits-of-cherries/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19692116
https://www.healthline.com/nutrition/best-diet-for-gout

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute