Így óvjuk szemünk egészségét, ha sokat olvasunk

Íme néhány gyakorlati tipp és javasolt étrend-kiegészítő sokat olvasó irodában dolgozóknak, könyvmolyoknak, diákoknak és az olvasás szerelmeseinek. 

Idős pár az könyvet olvas az ágyon.  Így óvjuk szemünk egészségét, ha sokat olvasunk

Sokan egyetértenek azzal, hogy egy jó (papír alapú, vagy e-) könyvbe nagyon könnyű belefeledkezni. Azonban ha olvasás, esetleg munka vagy tanulás közben nem tartunk rendszeres szünetet, illetve figyelmen kívül hagyunk néhány alapvető gyakorlatot, szemünk nem csak kiszáradhat, viszkethet és éghet, hanem akár fejfájás, vagy más panaszok is felléphetnek. 

A megerőltetett szem néhány tünete

A szem megerőltetése általában nem okoz tartós károsodást, és a tünetek is elmúlnak, ha szemünk eleget pihent. De vajon mik a szemfáradtság leggyakoribb tünetei?

  • homályos vagy kettős látás
  • fokozott fényérzékenység
  • fókuszálási nehézségek
  • vizenyős szemek
  • szemszárazság
  • szemviszketés
  • égő érzés
  • fájdalom
  • fejfájás

Ne feledjük, hogy egyes esetekben a fenti tünetek nem csak a szemfáradtság, hanem az egyre gyakoribb, nyak- és vállfájdalommal is járó, számítógéphasználókra jellemző, úgynevezett “számítógépes látás szindróma” jelei is lehetnek. Előfordulhat, hogy ezeken kívül egy eddig nem diagnosztizált betegség szimptómáit tapasztaluk, így a panaszok gyakori fennállása, illetve súlyosbodása esetén ajánlott orvoshoz fordulni


Gyakorlati tippek a szem védelmére

Hogyan kerülhetjük el szemünk megerőltetését, az ebből eredő kellemetlen tüneteket és akár súlyosabb következményeket? Az alábbi módszerek sokaknak beváltak:

  • Gondoskodjunk a megfelelő fényforrás biztosításáról. Ez lehet egy nagyobb ablak, a sötétebb órákban pedig akár lámpafény is. Figyeljünk oda a lámpa elhelyezésére, és kerüljük a direkt fényt.
  • E-könyvek esetében állítsunk be nagyobb betűméretet, ha a szöveget nehezen olvashatónak találjuk.
  • A látásromlás elkerülésére tartsunk rendszeres szüneteket, a 20-20-20 szabályt követve. 20 percenként nézzünk fel a könyvből vagy monitorról, és legalább 20 másodpercig fókuszáljunk egy 20 lábra (kb 6 méterre) lévő tárgyra. 
  • Időnként álljunk fel, nyújtózzunk, sétáljunk, és pihentessük szemünket.
  • Pislogjunk gyakran, hogy ne száradjon ki a szemünk. 
  • Igény szerint használjunk szemcseppet vagy műkönnyet a szemszárazság elkerülésére és enyhítésére, kiváltképp ha kontaktlencsét viselünk. 
  • Ha látáskorrekcióra van szükségünk, viseljünk megfelelő kontaktlencsét vagy szemüveget.

A testtartás fontossága

A rossz testtartás nem csak gerincpanaszokhoz vezethet, hanem növelheti a szem megerőltetésének kockázatát is. Mire figyeljünk oda?

  • Üljünk egyenesen úgy, hogy a fülünk a vállaink felett legyenek. Ügyeljünk rá, hogy a fejünk és a nyakunk ne hajoljon előre.
  • Lazítsuk el a vállainkat.
  • Kerüljük a görnyedést és az előre dőlést.
  • Lehetőség szerint helyezzük a számítógép képernyőjét kissé szemmagasság alá, ehhez beszerezhetünk egy állványt. 
  • Használjunk megfelelő magasságú és kialakítású széket - ezt a nyakunk és a gerincünk is meghálálja majd. 
  • Tartsuk a lábunkat a padlón

Milyen ételeket, vitaminokat és étrend-kiegészítőket fogyasszunk szemünk védelmére?

1. A -vitamin

A zöld leveles zöldségek, a káposzta, illetve a narancssárga és sárga zöldségek és gyümölcsök kiváló A-vitaminforrások, ide tartozik például a spenót, a sárgarépa, a káposzta, a tök és a sárgabarack is.

2. B-vitaminok

A B-vitaminok pótlására fogyaszthatunk például borsót és más hüvelyeseket, illetve méhészeti termékeket, mint például a Mannavita Nyers Fűz Virágpor, vagy akár Mannavita Nemes Sörélesztő Pehely +B12-őt is.

3. E-vitamin

Az E-vitamin remek forrásai a magvak és a magolajok, mint például a Mannavita Homoktövis Magolaj, illetve megtalálható az avokádóban, a mangóban, a spárgában és számos más zöldségben és gyümölcsben is. 

4. Lutein és zeaxantin

Számos étel tartalmazza e két antioxidáns erős kombinációját, ilyen például a tojás, a brokkoli, a kelbimbó, a kukorica, a zöldfűszerek, a narancs és a fekete áfonya is. 

5. Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak legnagyobb mennyiségben az olajos halakban és tengeri herkentyűkben, illetve magvakban és magolajokban találhatók meg. A szardella, a harcsa, a krill, a dió, a mandula, és a chia mag szintén mind remek forrásai.

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34071459/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6771137/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6020759/

https://www.hsph.harvard.edu/vitamin-a/

https://www.hsph.harvard.edu/vitamin-b/

https://www.hsph.harvard.edu/vitamin-e/

https://www.health.harvard.edu/protect-your-vision

https://www.hsph.harvard.edu/omega-3-fats/



Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute