A glutation egészségvédő hatásai és legkiválóbb természetes forrásai

A glutationt szervezetünk is képes előállítani, illetve egyes ételek, valamint étrend-kiegészítők fogyasztásával is fokozhatjuk szintjét. Lássuk, miért fontos egészségünk számára!

Glutationban gazdag zöldségeket vásárló nő. A glutation egészségvédő hatásai és legkiválóbb természetes forrásai

Mi az a glutation?

A glutation egy a sejtekben termelődő, kéntartalmú antioxidáns, melyet főként a glutamin, glicin és cisztein aminosavak alkotnak. A glutationra a szervezet minden sejtjének és szövetének szüksége van, hiszen számos testi folyamat lebonyolításához elengedhetetlen. Szervezetünkben a glutation termelődése az életkor előrehaladtával természetesen lelassul, de ezen kívül számos más tényező is vezethet túl alacsony glutationszinthez. Ezek közé tartozik például a helytelen táplálkozás, a stressz, az alváshiány, illetve egyes környezeti faktorok is. A glutation szintje bizonyos ételek és készítmények fogyasztásával fokozható, ám a mesterséges formában bevitt glutation fogyasztást követően rendkívül gyorsan lebomlik, ezért viszonylag kis mértékben hasznosul. De vajon miként védheti egészségünket a glutation, és hogyan fokozhatjuk szintjét eredményesen? Lássuk!


Csökkentheti az oxidatív stresszt

A szabad gyökök rendellenesen magas szintje és a gyulladásokért felelős oxidatív stressz számos betegség kockázatát növeli, illetve akár jelentősen súlyosbíthatja is azokat. Ezek közé tartozik például a cukorbetegség, a reumatoid artritisz, a cöliákia, a lupusz és a pszoriázis is. Tanulmányok szerint a glutation segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt azáltal, hogy befolyásolja a szervezet immunológiai válaszát, így nem csak a megelőzésben, hanem a kezelésben is segítségünkre lehet.

Enyhítheti a Parkinson-kór tüneteit

A Parkinson-kór egy gyakori, a központi idegrendszert érintő betegség, mely jellegzetes tünetei közé tartoznak a remegés és az egyensúly zavarai. Jelenleg nincs gyógymódja, ám a tünetek kezelhetők, és megfelelő terápiával az életminőség is javítható. Egy tanulmány szerint az intravénásan alkalmazott glutation enyhítheti a betegség olyan tüneteit, mint például a remegés és az izommerevség.

Fokozhatja a perifériás artériás betegségben szenvedők mobilitását

A leggyakrabban a lábakat érintő perifériás artériás betegség (PAD) esetén a felgyülemlett és lerakódott plakkok eltömítik az artériákat. A beszűkült artériák további panaszok kialakulásához vezethetnek, ezért a megfelelő kezelés kulcsfontosságú. Kimutatták, hogy a terápia részeként alkalmazott glutation fokozhatja a vérkeringést, ami csökkentheti a fájdalmat és javíthatja a betegek mozgékonyságát is. 

A glutation néhány természetes forrása

A magas kéntartalmú élelmiszerek fogyasztásával elősegítjük a glutation termelését és emelhetjük annak szintjét a szervezetben. Ezek közé tartoznak a következők:

A fenti ételek mellett étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásával is fokozhatjuk a glutation termelését és szintjét.

Ajánlott termékek:

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://examine.com/supplements/glutathione/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC3267239/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22995213/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30342710/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK3869/

Fotó: Alesia Kozik

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute