Mi a különbség a D2- és a D3-vitamin között?

A D-vitamin két fő formája, mind a D2- és a D3-vitamin rendszeres bevitele segít fokozni D-vitaminszintünket, ám néhány fontos szempontból különbözőek. Lássuk, hogyan és miben! 

Egy orvos egy-egy tablettát tart kezeiben. Mi a különbség a D2- és a D3-vitamin között?

Mit nevezünk D-vitaminnak?

A D-vitamin több, mint egy egyszerű vitamin. Ez egy olyan “tápanyagcsalád”, amelynek tagjai hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek. A D-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, amelyek többek között elősegítik a kalcium felszívódását, szabályozzák a csontok növekedését és szerepet játszanak az immunrendszer működésében is. Szerencsére a szervezetünk is képes e kulcsfontosságú tápanyagot természetesen előállítani, hiszen bőrünk D-vitamint termel, ha napfénynek (vagy mesterséges UV-B fénynek) van kitéve. Ha azonban időnk nagy részét zárt térben töltjük, felszívódási zavarokkal küzdünk, vagy sötétebb a bőrünk, ebből a vitaminból ajánlott az étrenden keresztül többet bevinni a hiánybetegségek elkerülése érdekében

A D-vitamin fontosságáról és hiánytüneteiről bővebben ebben és ebben a cikkben olvashatunk, a mai bejegyzésben pedig azt vesszük szemügyre, hogy miben különbözik egymástól e kulcsfontosságú vitamin két fő formája, a D2-vitamin és a D3-vitamin. 


Mi a legfőbb különbség a D2-vitamin és a D3-vitamin között?

Az étrendi D3-vitamin (kolekalciferol) zsíros állati eredetű élelmiszerekben, például krillolajban és tojássárgájában található, illetve néhány moszat és gomba is természetesen tartalmazza. Bőrünk szintén ezt a típust termeli a napfény vagy az UV-B fény hatására. Ezzel szemben a D2-vitamin (ergocalciferol) főként növényekből, például gombákból származik.

A napfény hatása a D-vitamin termelésére

A napfényből származó UV-B sugárzás bőrünkben a D3-vitamin képződését váltja ki a 7-dehidrokoleszterin nevű vegyületből. Érdekes módon hasonló folyamat játszódik le a növényekben és a gombákban is, ahol az UV-B fény hatására D2-vitamin képződik az ergoszterolból, egy növényi olajokban található vegyületből. Az étrendből és étrend-kiegészítőkből bevitt D2- és D3-vitamintól eltérően a bőrben termelődő D3-vitamint nem lehet túladagolni, hiszen ha szervezetünkben elegendő mennyiség található belőle, bőrünk egyszerűen kevesebbet termel.

A D2-vitamin és a D3-vitamin hatékonysága szervezetünk D-vitaminszintjének fokozásában

A D2-vitamin és a D3-vitamin nem egyenértékű, ha a D-vitamin-státuszról van szó. Ugyan mindkettő hatékonyan felszívódik a véráramban, a máj másként hasznosítja őket. A máj a D2-vitamint 25-hidroxi-D2-vitaminná, a D3-vitamint pedig 25-hidroxi-D3-vitaminná alakítja át. A jelenlegi klinikai tanulmányok túlnyomó része szerint a D3-vitamin hatékonyabban növeli a vér D-vitaminszintjét, mint a D2-vitamin, ám egyes vizsgálatok szerint fogyasztást követően a D2-vitamin hasonló mértékben hasznosul, mint azonos mennyiségű D3-vitamin. 

Hogyan pótoljuk a D-vitamint hatékonyan?

Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, ajánlott zsírt tartalmazó ételekkel bevinni, vagy olajat tartalmazó étrend-kiegészítőket választani. Ilyen például az olívaolaj-alapú Mannavita Manna-D, mely a D-vitamint D3-formában tartalmazza, és egyetlen kapszulában fedezi egy átlagos felnőtt napi szükségletét. A rendszeres, napi minimum fél óra napfényen való tartózkodás (a téli hónapokban is) és a D-vitaminban gazdag gombák rendszeres fogyasztása szintén ajánlott. 

Az egyre népszerűbb nemes sörélesztőt szintén az étrendünkbe iktathatjuk - a gluténmentes és vegán Mannavita Nemes Sörélesztőpehely + Vas + D3-vitamin kiváló választásnak bizonyul. Természetes UV-B fény alatt, nád- és répamelaszon termesztett Saccharomyces cerevisiae élesztőgombából készül, és a D3-vitamin ritka növényi forrásainak egyike. Emellett jelentős mennyiségben B-vitaminokat is biztosít, köztük a kulcsfontosságú B12-vitamint.

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://examine.com/supplements/vitamin-d/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20425758/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24067388/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23717318/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552031/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute