Mi az a hisztaminintolerancia, és hogyan enyhíthetjük a tüneteit?

A hisztaminintolerancia egy ritka betegség, mely számos különböző tünetetben megmutatkozhat. De vajon mit (t)ehetünk ezek elkerülése és kezelése érdekében?

Dietetikussal való konzultáció. Mi az a hisztaminintolerancia, és hogyan enyhíthetjük a tüneteit?

Mi az a hisztamin intolerancia?

A hisztamin egy olyan alapvető, úgynevezett biogén amin vegyület, mely a szervezetben számos fontos funkcióért felelős. Szerepet játszik például az immunválasz szabályozásában egyes sérülések vagy allergiás reakciók után, illetve a táplálkozás során elindítja a gyomorsav felszabadulását, így járulva hozzá a hatékony emésztéshez. 

A hisztaminintolerancia egy viszonylag ritka betegség, mely nem a hisztaminra való érzékenységet jelenti, hanem a hisztamin rendellenesen magas szintjét a szervezetben. A testben természetesen felszabaduló, vagy az élelmiszerekből bevitt hisztamint intolerancia esetén a szervezet nem képes teljes mértékben lebontani, és ez számos panasz kialakulásához vezethet. Ilyenek például a hisztaminban gazdag ételek fogyasztását követő allergiás reakciók, valamint a normális testi funkciókban fellépő más rendellenességek.


Mi okozhat rendellenesen megnövekedett hisztaminszintet?

Szervezetünk a hisztamint az úgynevezett diamin-oxidáz (röviden DAO) gasztrointesztinális enzimmel együtt termeli. Utóbbi felelős az élelmiszerekből bevitt hisztamin lebontásáért. Ha azonban a DAO szintje rendellenesen lecsökken, és a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a hisztamint, hisztaminintolerancia alakulhat ki.

A DAO enzim szintjét és a hisztaminintolerancia előfordulását számos tényező befolyásolhatja, ezek közé tartoznak például az alábbiak:

  • egyes gyomor- és bélrendszeri sérülések vagy rendellenességek, mint például a Crohn-betegség, a gasztro-özofageális reflux betegség (GERD), az átszivárgó bél szindróma és bizonyos gyulladásos bélbetegségek
  • a DAO enzimek működését befolyásoló vagy blokkoló élelmiszerek fogyasztása
  • a káros baktériumok túlszaporodása a szervezetben, mely az ételek nem megfelelő megemésztése miatt a hisztamin túltermeléséhez vezethet, melyet a normál szintű DAO nem képes lebontani
  • egyes májbetegségek
  • krónikus vagy extrém stressz
  • olyan gyógyszerek rendszeres alkalmazása, amelyek blokkolhatják a DAO megfelelő működését vagy megakadályozhatják annak termelését, például egyes antidepresszánsok, izomlazítók, vagy fájdalomcsillapítók

Mik a hisztaminintolerancia legjellemzőbb tünetei? 

A hisztaminintoleranciában szenvedő betegek nem minden esetben tapasztalják ugyanazokat a tüneteket, vagy tünetegyütteseket, hiszen a szimptómák számos szerv vagy szervrendszer működésében okozhatnak zavarokat. Egyeseknél a hisztaminban gazdag ételek fogyasztása például fejfájást, bőrirritációt vagy más allergiás reakciókat vált ki, míg másoknál hasmenés és más emésztőrendszeri zavarok lépnek fel. 

Bár a tünetek idővel változhatnak, klinikai vizsgálatok szerint a hisztaminintoleranciához kapcsolódó leggyakoribb szimptómák a következők:

Hogyan diagnosztizálható a hisztaminintolerancia?

A pontos diagnózis meghatározásához elengedhetetlen szakemberhez fordulni, hiszen a fent is említett tünetek nem kizárólag a hisztaminintolerancia, hanem más betegségek jelei is lehetnek. Annak megállapítására, hogy vajon hisztaminintolerancia áll-e fenn, az orvosok gyakran írnak elő néhány hetes eliminációs, vagyis elválasztó diétát, mely során minden olyan élelmiszert kivonnak az étrendből, amelyek vagy nagy mennyiségben tartalmaznak hisztamint, vagy a hisztamin termelésére hatással lehetnek. Az elválasztó diétát követően a hisztaminszintet potenciálisan befolyásoló ételeket fokozatosan visszaillesztik az étrendbe. A szervezet reakcióiból, valamint további vizsgálatokkal, köztük a DAO hiányát kimutató vérvizsgálattal jellemzően megállapítható, hogy hisztaminintolerancia áll-e fenn. 

A fennálló hisztaminintolerancia diagnosztizálásának egy másik hatékony módja az úgynevezett prick teszt, melyet gyakran alkalmaznak különböző intoleranciák és allergiák megállapítására. A teszt során a páciens bőrét megszúrják, majd hisztaminoldatot visznek fel a területre. Azoknál, akiknél hisztaminintolerancia áll fenn, egy óránál is tovább tartó, vörös, viszkető dudor jelentkezik a bőrön.

Az étrend fontossága a hisztamin szintjének szabályozásában és ezáltal a tünetek megelőzésében és kezelésében

Az alacsony hisztamintartalmú étrend sokak számára jelentős enyhülést mutathat a tünetekben, ám ha nem megfelelően alkalmazzák azt, további panaszok kialakulásához, köztük tápanyaghiányhoz és alultápláltsághoz vezethet. Az alacsony hisztamintartalmú étrend egyik előnye, hogy nagymértékben segítheti a diagnózis felállítását, ha az előző bekezdésben is említett eliminációs diéta részeként alkalmazzuk. Emellett jelentősen javíthatja az életminőséget, és megelőzheti a tünetek súlyosbodását, valamint további panaszok kialakulását. A hisztaminintolerancia személyenként jelentősen eltérhet mind kiváltó okokban, mind tünetekben, így ugyan nincs egyetlen módszer, mely mindenki számára garantált javulást eredményez, az alábbiak hasznos támpontként szolgálhatnak a kezelés során.

Milyen tényezőket fontos figyelembe venni az étrendünket illetően?

A hisztaminintolerancia kezelése során javasolt eltávolítani a hisztaminban gazdag ételeket, és betartani a következőket:

  • vezessünk részletes étrendnaplót, mely tartalmazza a napszakot, hogy mit fogyasztunk, és hogy milyen reakciók lépnek fel az adott ételek elfogyasztását követően
  • alaposan főzzük meg az ételeket 
  • fogyasszunk friss, teljes értékű, tápanyagokban gazdag ételeket, és kerüljük a feldolgozott, potenciálisan káros adalékanyagokat tartalmazó készítményeket
  • kerüljük a gyorsételeket
  • a személyre szabott étrend meghatározásához és az esetleges hiánybetegségek elkerülése érdekében keressünk fel dietetikust vagy táplálkozási szakértőt
  • konzultáljunk orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel a javasolt gyógykészítményeket és étrend-kiegészítőket illetően, fokozott figyelmet fordítva DAO enzim, a B6-vitamin, a C-vitamin, a cink és a réz pótlásának esetleges szükségességére

Milyen ételeket ajánlott kerülni a tünetek kialakulásának megelőzésére, valamint a már fennálló panaszok csillapítására?

Még változatos, egészséges táplálkozás mellett is előfordulhat, hogy egyes élelmiszerek gyakori, vagy túlzott fogyasztása gyulladásos vagy allergiás reakciókat, vagy más kellemetlen tüneteket váltanak ki. Mivel egy adott élelmiszertípusban a hisztamin szintje jelentősen változhat a frissesség, az érlelés, a tárolás, a hozzáadott anyagok és más tényezők függvényében, sok esetben nehéz megállapítani, hogy hogyan reagál majd a szervezet ezek fogyasztását követően. Kimutatták, hogy az erjesztett élelmiszerekben, például az alkoholos italokban, egyes savanyúságokban, valamit tejtermékekben jellemzően a legmagasabb a hisztamin szintje, a friss, feldolgozatlan élelmiszerekben pedig a legalacsonyabb

Azt is fontos megemlíteni, hogy egyes vizsgálatok szerint bizonyos ételek hisztaminszintje ugyan alacsony, fogyasztásuk serkentően hathat a hisztamin felszabadulására a szervezetben. Ezek az úgynevezett “hisztamin felszabadítók” szintén előidézhetnek bizonyos tüneteket.

A fentiek figyelembevételével, valamint orvosunk utasításainak megfelelően a következő élelmiszerek fogyasztásának csökkentése vagy teljes kerülése sokak számára hasznosnak bizonyulhat:

  • alkoholos italok
  • más erjesztett italok, mint például a kombucha
  • ecetek
  • erjesztett gabonakészítmények, például a kovászos kenyér
  • fermentált szójatermékek, például a tempeh, a miso, a szójaszósz és a natto
  • más fermentált élelmiszerek, köztük a savanyú káposzta és a kimchi
  • feldolgozott vagy füstölt húsok és halak
  • pácolt és erjesztett húsok, például a kolbász, a szalámi és a sonka
  • tejtermékek, például a joghurt, a kefír, a túró, az iró, a sajtok és az érlelt sajtok
  • kagylók
  • egyes aszalt és szárított gyümölcsök
  • avokádó
  • padlizsán
  • spenót

Ezeken felül az alábbi, a hisztamin felszabadulását fokozó ételek fogyasztását is érdemes lehet kerülni:

  • paradicsom, paradicsomszósz és ketchup
  • diófélék, például dió és kesudió
  • hüvelyesek, köztük a bab és a földimogyoró
  • citrusfélék
  • banán
  • búzacsíra
  • papaya
  • csokoládé
  • egyes, jellemzően a feldolgozott ételekben található adalékanyagok, például színezékek és tartósítószerek

Mivel a hisztaminintolerancia kialakulásában a DAO enzim szintje is fontos szerepet játszik, az alábbi, a DAO enzim termelését blokkoló élelmiszerek kerülése is tanácsos lehet:

  • alkoholos italok
  • energiaitalok
  • egyes teák, például fekete tea, zöld tea és mate tea

Milyen ételek fogyasztása javasolt hisztaminintolerancia esetén?

A magas hisztamintartalmú ételek kerülése mellett az alacsony hisztamintartalmú ételek étrendbe való beépítése szintén segíthet a tünetek csökkentésében. Az alábbiak jellemzően alacsony hisztamintartalommal rendelkeznek, így fogyasztásukkal csökkenthetjük a tünetek kialakulásának, súlyosbodásának, illetve visszatérésének kockázatát:

  • egyes bogyós gyümölcsök, például a fekete ​​áfonya és a homoktövis
  • sárgabarack
  • őszibarack
  • alma
  • mangó 
  • tojás
  • gluténmentes gabonák, mint például a quinoa és a rizs
  • növényi tejek, köztük a kókusztej és a mandulatej
  • friss zöldségek, kivéve a paradicsomot, az avokádót, a spenótot és a padlizsánt
  • egészséges zsírforrások mint például az olívaolaj
  • friss húsok és halak

Néhány étrend-kiegészítő, mely hasznos lehet lehet panaszaink enyhítésében:

Mannavita Prémium Nyers Moringa Őrlemény - A természetes antihisztamin hatású moringa gazdag tápanyagokban, antioxidánsokban és más gyulladáscsökkentő vegyületekben, így fogyasztása beszámolók szerint előnyös lehet a hisztaminintolerancia egyes eseteiben.

Mannavita Homoktövis Gyümölcslé - A homoktövis gazdag jótékony vegyületekben, köztük C-vitaminban, mely természetes antihisztaminként is ismert. Klinikai vizsgálatok szerint a C-vitamin megfelelő szintű, rendszeres bevitele rendkívül fontos allergiás betegségek és hisztaminintolerancia esetén, hiszen csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladásokat, valamint képes gyorsan blokkolni a hisztamin felszabadulását és ezáltal megakadályozni az esetleges immunreakciót.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén, valamint az esetleges szövődmények elkerülése érdekében és a pontos diagnózis megállapításért forduljunk orvoshoz a tünetek megjelenését követően, hiszen azok nem csak hisztaminintoleranciát, hanem más rendellenességeket, köztük allergiákat vagy akár ferőzéseket is jelezhetnek. A megfelelő étrend meghatározása szintén kulcsfontosságú, melyhez ugyancsak ajánlott szakember segítségét kérni.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17490952/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8069563/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7463562/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34209583/

https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/

https://www.sciencedirect.com/S03010546

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33919293/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1186/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34579083/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8143338/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29200758/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6907282/

https://examine.com/sea-buckthorn/

https://examine.com/supplements/vitamin-c/

Fotók a megjelenés sorrendjében:
Yaroslav Shuraev, Leah Kelley, Andres Ayrton,
Yaroslav Shuraev, Munkhbayar Dambajav



Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute