Hogyan növeljük a HDL, vagyis a “jó” koleszterin szintjét szervezetünkben? Íme 15 étel, amely segíthet!

A HDL koleszterin megfelelő szintje segít csökkenteni olyan szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, mint például a stroke vagy a szívroham. 

Fiatalos nagymama az unokájával főz. Hogyan növeljük a HDL, vagyis a “jó” koleszterin szintjét szervezetünkben? Íme 15 étel, amely segíthet!

Ha a koleszterinre gondolunk, akkor valószínüleg az LDL, vagyis a “rossz koleszterin” jut eszünkbe, ám szervezetünkben megtalálható a HDL, más néven a “jó koleszterin” is, melynek szerepe kiemelkedően fontos. A HDL képes a májba továbbítani az LDL koleszterint, ami aztán megszabadítja testünket tőle, ezzel csökkentve súlyos betegségek kialakulásának kockázatát

Lássuk, milyen ételekkel növelhetjük szív-és érrendszerünk egészségének megőrzésében kulcsfontosságú HDL koleszterin szintjét! 


1. Olívaolaj

Az olajbogyóban és az olívaolajban is megtalálható egészségmegőrző vegyületek és esszenciális zsírsavak segíthetnek növelni a HDL koleszterin szintjét. Ezáltal jelentősen csökkentjük az LDL koleszterin szervezetünkre gyakorolt hatásait, melyek gyulladásos megbetegedések kialakulásáért is felelősek lehetnek.

Fontos, hogy extra szűz, hidegen sajtolt, prémium minőségű olívaolajat válasszunk. A Mannavita Prémium Extra Szűz Olívaolaj kiemelkedő mennyiségben tartalmazza a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega esszenciális zsírsavakat, ezáltal hatékonyan alkalmazható a HDL koleszterinszint emelésére és egyúttal az LDL koleszterinszint csökkentésére, illetve ezáltal komoly betegségek kialakulásának megelőzésére.

2. Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák, mint például a barna rizs, a zab, az árpa, a hajdina, a bulgur vagy a köles természetesen csökkenthetik az LDL, és növelhetik a HDL koleszterin szintjét. Ennek oka ezen élelmiszerek kiemelkedő rosttartalma, melynek koleszterinszintet stabilizáló hatása klinikai kutatásokkal igazolt.

3. Rostban gazdag gyümölcsök

A magas rosttartalmú friss és szárított gyümölcsök, mint például a hazánkban is közkedvelt szilva, az alma, a körte, a banán, az eper vagy a málna nem csak egészséges nassolnivalóként dobhatják fel mindennapjainkat, hanem rendszeresen fogyasztva gondoskodhatnak a “jó koleszterin” szintjének növeléséről is.

4. Olajos halak

Klinikai kutatások szerint heti két adag olajos hal elfogyasztásával hozzájárulhatunk agyunk, szemünk, ízületeink és szívünk védelméhez is. Az olajos halakban található omega-3 zsírsavak bizonyítottan képesek növeli a HDL, és csökkenteni az LDL koleszterin szintjét szervezetünkben, ami hosszútávú egészségügyi előnyökhöz vezethet. A legnépszerűbb választások közé tartozik a szardínia, a pisztráng, a lazac, a makréla és a tonhal is.

5. Chia mag

A chia mag hazánkban is egyre ismertebb és kedveltebb. Ez az aprócska tápanyagbomba fogyasztható  pudingként, zabkásába főzve, turmixokba keverve, sőt néhány receptben a tojás helyettesítésére is kiváló, ezért a vegán konyha egyik alapösszetevőjének számít. A chia mag kiemelkedő mennyiségben biztosít szívbarát omega-3 esszenciális zsírsavakat valamint más, egészségvédő és koleszterinszintet stabilizáló vegyületeket és mikrotápanyagokat is. Ezen ropogós magvak rendszeres fogyasztásával nem csak HDL koleszterinszintünket növelhetjük, de túlzottan magas vérnyomásunkat is csökkenthetjük.

Mit érdemes még fogyasztani a “jó koleszterin” szintjének növelésére és a “rossz koleszterin” szintjének csökkentésére?

Íme 10 további élelmiszer, melyek közül számos sokunk konyhájában rendszeresen megtalálható:

  1. Babfélék és hüvelyesek
  2. Lenmag és lenmagolaj
  3. Olajos magvak
  4. Avokádó
  5. Tofu, edamame és más szójatermékek
  6. Vörösbor (természetesen mértékkel...)
  7. B3-vitamin, és az abban gazdag ételek
  8. Antioxidánsokban gazdag ételek
  9. Sötét lila színű élelmiszerek, mint például a padlizsán vagy a lila káposzta
  10. Bogyós gyümölcsök

A fenti információk tájékoztató jellegűek.

Források:

​​https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28342064/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33471744/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30595507/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30596814/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK326737/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17500188/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28356275/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 844 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute