Kirobbanó egészség a gránátalmával

A gránátalma szemet gyönyörködtető, gömbölyű gyümölcsének roppanó, lédús magjai nem csak ízletesek, hanem egészségünket is támogatják. Lássuk, hogyan!

Egy félbevágott gránátalma. Kirobbanó egészség a gránátalmával

A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő gránátalma méltán került fel a szuperételek listájára. Számos vizsgálat beszámolt már a gyümölcs rendszeres fogyasztásának széleskörű egészségügyi előnyeiről, melyek a magvakban rejlő, rendkívül erőteljes egészségvédő vegyületeknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetőek. Ezek közül a legfontosabb antioxidáns hatású bioaktív vegyületek a punicalaginok, az antocianinok, illetve az ellagitanninok. A gránátalmában található vitaminok és ásványi anyagok közül említésre méltó a B9-vitamin, más néven folsav vagy folát, a C-vitamin, a foszfor, kalcium, a kálium, a magnézium, illetve a vas

A gránátalmában, illetve számos más növényi alapú élelmiszerben megtalálható polifenolok és más antioxidánsok segítenek megvédeni sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, így számos gyulladásos és krónikus betegség kockázatát csökkenthetjük az említett tápanyagokban gazdag ételek fogyasztásával. Ugyan legtöbben az artritisz tüneteinek csillapítására és természetesen finom íze miatt fogyasztják a gránátalmát, illetve annak levét, szervezetünk teljes egészében megtapasztalhatjuk pozitív élettani hatásait. Lássunk ezek közül hatot!


1. A gránátalma erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik

Tudjuk, hogy a kisebb mértékű, rövid ideig fennálló gyulladások a szervezet természetes válaszai bizonyos sérülések és fertőzések leküzdésére. Egy krónikus, hosszan tartó gyulladás azonban komoly szövődményekkel járhat amennyiben nem kezeljük időben, a megfelelő módon. Ide tartoznak például a különböző szív- és érrendszeri panaszok, az izom- és ízületi gyulladások, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór, illetve egyes rákos megbetegedések is. Klinikai vizsgálatok beszámolói szerint a gránátalma, illetve a gránátalmalé fogyasztása szerencsére segíthet megelőzni, valamint csillapítani a krónikus betegségek kockázatát növelő gyulladásokat a szervezetben.

2. A gránátalma fogyasztásával támogathatjuk a szív- és érrendszer egészségét

Eddigi tanulmányok szerint a gránátalma és más polifenol vegyületekben gazdag gyümölcsök jótékony hatással lehetnek a szív és az erek általános egészségére. Laboratóriumi, illetve embereken végzett vizsgálatok is kimutatták, hogy a gránátalma jelentősen csökkentheti az oxidatív stresszt, az artériák gyulladását és a magas vérnyomást is. Ezeken felül segíthet az érelmeszesedés gyógyításában, mely a nem megfelelő kezeléssel, illetve annak elmulasztásával olyan súlyos következményekkel járhat, mint például az agyvérzés vagy a szívroham.

A gránátalma szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását illetően érdemes megemlítenünk egy ischaemiás (iszkémiás) szívbetegségben szenvedő, kórházban tartózkodó betegek részvételével készült tanulmányt. Ezalatt a betegek a terápia kiegészítéseként 1 pohár (körülbelül 2 deciliter) gránátalmalevet fogyasztottak minden nap, melynek köszönhetően a kutatók meglehetősen pozitív változásokat figyeltek meg. A kórházi kezelés ideje alatt rendszeresen elemezték a betegek a vérnyomását, pulzusszámát, valamint a tünetek intenzitását, előfordulását és időtartamát is. A vizsgálat végén egyértelműen megállapítható volt, hogy a gránátalmalé csupán 5 napon át tartó rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentette például az angina okozta mellkasi fájdalom gyakoriságát és súlyosságát, valamint bizonyos gyulladásos biomarkereket a vérben. Ezek az eredmények szintén megerősítik a gránátalma a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását, ráadásul látható, hogy viszonylag kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztva, már rövid időn belül észlelhetjük egészségvédő tulajdonságait.

3. A gránátalma jótékony hatással van agy egészségére

A gránátalmában található, korábban már említett ellagitanninok antioxidáns hatásuknak köszönhetően képesek megelőzni és csillapítani a gyulladásokat a szervezetben, így védelmet nyújtanak az agy számára a gyulladások és az oxidatív stressz által kiváltott betegségekkel szemben is. Beszámolók szerint a gránátalmában található ellagitanninok az oxidatív károsodás és a gyulladások csökkentésével, valamint és az agysejtek egészségének és élettartamának fokozásával vélhetően segíthetnek mérsékelni olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, mint például az az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór

Tudjuk, hogy szervezetünk egy rendkívül összetett rendszer. Ezt mutatja az a tanulmány is, mely szerint a gránátalmában megtalálható ellagitanninok elősegíthetik a bélflórában az úgynevezett urolitin A nevű vegyület előállítását. Az urolitin A képes lehet lassítani a sejtek öregedését, csillapítani az agy gyulladásait, valamint csökkenteni egyes kognitív betegségek kialakulásának kockázatát, illetve késleltetni azok megjelenését.

4. A gránátalma fogyasztásával támogathatjuk a bélflórát és az emésztőrendszert

Az előző bekezdésben szó esett röviden a bélflóráról, ám érdemes alaposabban szemügyre venni a gránátalma pozitív hatásait ezen a területen is. Az emésztőrendszer állapotára, és ezen keresztül teljes szervezetünkre jelentős hatással vannak a bélben természetesen megtalálható baktériumok. Ezért rendkívül fontos az emésztőrendszer egészségének támogatása, melynek egyik alappillére a változatos, rostban és jótékony vegyületekben gazdag étrend, melybe a gránátalmát is ajánlott beillesztenünk. Hogy pontosan miért? A gránátalma gyulladáscsökkentő hatásán túl növelheti olyan jótékony bélbaktériumok számát, mint például a Bifidobacteriumok és a Lactobacillusok, így prebiotikumként hathat. A prebiotikus rostok élelemként, “üzemanyagként” szolgálnak a “jó baktériumok”, összefoglaló néven probiotikumok számára az emésztőrendszerben. A rostok emellett nélkülözhetetlenek az egészséges és hatékony emésztéshez és bélmozgáshoz is, valamint védelmet nyújthatnak olyan emésztőrendszeri panaszok ellen, mint például a székrekedés, a savas reflux, az aranyér, a divertikulitisz, vagy akár a vastagbélrák.

5. A gránátalma fokozhatja a vese- és húgyrendszer egészségét

Több vizsgálat is kimutatta, hogy a gránátalma és a gránátalmalé fogyasztásával védhetjük a vese- és húgyrendszer egészségét, valamint csökkenthetjük a vesekövek képződését is. Ez részben a gyümölcsben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeknek köszönhető, részben pedig annak, hogy a gránátalma hatóanyagai segítenek gátolni a vesekövek képződését, valamint újraképződését elősegítő folyamatot. Ezen felül a gránátalma kivonat segíthet szabályozni a vesekövek gyakori összetevői, a kalcium, a foszfátok és az oxalátok koncentrációját a szervezetben.

6. A gránátalma lassíthatja az öregedést és védheti bőrünk egészségét

Az egészséges és változatos, tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag étrend részeként a gránátalma és a gránátalmalé védheti sejtjeinket, és akár a bőrön is megmutatkozó öregedési folyamatokat is képesek lehetnek lassítani. Erre a hatásra a kutatók és a bőrgyógyászok is felfigyeltek. Nem véletlen tehát, hogy a gránátalma kivonata ma már számos bőrápoló termékben és kozmetikumban is megtalálható. A teljesebb hatás érdekében külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk ezt a szuperételt, de vajon pontosan milyen potenciális hatásokra számíthatunk? 

A gránátalma megelőzheti és csökkentheti a szabadgyökök okozta károsodást, így a bőrsejteket érintő gyulladások is csillapíthatók alkalmazásával. Ennek köszönhetően nem csak a bőr fiatalságának megőrzésében lehet segítségünkre, hanem az akné és ekcéma tüneteinek csillapításában is. Beszámolók szerint a gránátalma a benne található C-vitaminnak és természetes antimikrobiális vegyületeknek köszönhetően segíthet a bőr felszínén lévő baktériumok és gombák rendellenes túlszaporodása elleni küzdelemben. Ezen baktériumok közé tartozik például a P. acnes is, mely életkortól függetlenül sok esetben lehet felelős az akné kialakulásáért és visszatéréséért.

Tudjuk, hogy az ultraibolya (UV) sugarak nagymértékben hozzájárulhatnak az öregedési folyamatok felgyorsulásához, és a bőr magas fokú károsodásához. Szerencsére egyes tanulmányok szerint a gránátalma jótékony vegyületei fokozhatják szervezetünk természetes, ám limitált védekezőképességét az UV sugarakkal szemben is. Ennek ellenére azonban ne feledkezzünk meg a fényvédők mindennapos alkalmazásáról és a tudatos, elővigyázatos napozás fontosságáról!

Ajánlott termék: Mannavita Gránátalma Gyümölcslé

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31806905/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28608832/

​​https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28867799/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31892167/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26559394/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7918969/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC3983973/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24876314/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34398717/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6041804/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25085198/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29518971/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC5806496/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute